EnergoZrouti.cz

Ještě přísnější omezení plynových kotlů nebo spalovacích motorů? Poradní výbor EU navrhuje odvážnější snižování emisí

  
Martin Bárta
4. 1. 2024 ▪ 13:57

V současnosti chystané úpravy energetiky, průmyslu a dopravy nejsou dostatečné pro udržení nárůstu globální teploty pod 1,5 °C. Podle vědců by bylo nutné omezit emise o 90 - 95 % už do 16 let, to je ale se současnými úpravami nereálné.

Budou nová opatření na snížení emisí ještě přisnější?
Budou nová opatření na snížení emisí ještě přisnější?
Foto: Unsplash

Abychom byli schopni udržet globální oteplování na hranici 1,5 ° Celsia, budeme muset zatáhnout za nouzovou brzdu a co nejdříve vyřadit využívání všech fosilních paliv. Návrh, který doporučil Poradní výbor EU pro změnu klimatu, by znamenal ještě drastičtější omezení fosilních paliv. Už současné návrhy jsou přitom tvrdě kritizované.

Jen pár týdnů zpět byla v Evropské unii schválena nová podoba emisní normy Euro 7. Ta bude i díky velké aktivitě Českých europoslanců výrazně mírnější, než jak byla plánována. Tvrdé opatření, které mělo dramaticky snížit emise skleníkových plynů z automobilové dopravy a zajistit rychlejší přechod na elektromobily tak narazilo u automobilek i politických špiček.

Podobná úprava normy ale ukazuje na to, že v současnosti nejsme schopni prosadit tvrdší opatření, která by zajistila snižování emisí. Ačkoliv tak vědci upozorňují, že důsledky, které vyšší koncentrace skleníkových plynů bude mít, vyjdou evropské ekonomiky výrazně dráž, než by tomu bylo v případě poklesu výroby či krachu některých evropských automobilek. Mezi politiky je tak vidět spíše snaha řešit současný problém pro ekonomiku evropského průmyslu než mnohem větší problém, který s sebou přinese zvyšující se globální teplota.

Doporučení Poradního výboru EU pro změnu klimatu složeného z vědců, který vyzývá k rychlejšímu snižování emisí o 90 – 95 % už do roku 2040 se tak z tohoto pohledu může zdát spíše úsměvné. Přestože tak Evropská unie v rámci Pařížské klimatické úmluvy potvrdila své snahy o udržení globální teploty na růstu o 1,5 °C ve srovnání s dobou před průmyslovou revolucí, současné plány jsou pro splnění těchto cílů stále nedostatečné.

Jak přitom ukazují poslední data Global Carbon Project, jen v loňském roce se emise z energetiky a výroby cementu, které jsou z hlediska emisí nejvýznamnější, zastavily na téměř 37 miliardách tun CO2. Bez prudkého omezení, které vědci EU doporučují tak už kolem roku 2030 oteplení o 1,5 °C překročíme.

Aby se podařil opak, tedy snížit emise skleníkových plynů dostatečným způsobem, bylo by nutné velkou část průmyslu, energetiky a dopravy transformovat na nízkouhlíkovou či úplně bezuhlíkovou. Jisté ovšem je, že současná opatření, jako je rozšíření instalací tepelných čerpadel, drobná omezení fosilních zdrojů vytápění či pomalý přechod na elektromobilitu pro podobný cíl nebude v žádném případě dostatečné.




Štítky: EU Evropská unie Emise Oxid uhličitý Spalovací motory Plynové kotle Změna klimatu Klimatická krize
Zdroj: Norwegian University of Science and Technology, Global Carbon Project, Committee on Environment, Public Health and Food Safety