EnergoZrouti.cz

Chodíte na koupaliště? Už brzy mnoho z nich skončí nebo je nebude možné využívat

     
Tomáš Jelínek
22. 7. 2024 ▪ 14:57

Návštěva koupališť, která v současnosti patří mezi Čechy k jedné z nejoblíbenějších možností, jak se schladit v horkých letních měsících, by v příštích letech mohla být stále problematičtější. Klimatická změna totiž doléhá i na tyto vodní zdroje a způsobuje jim, v případě placených zařízení, i existenční potíže.

Některá oblíbená místa k ochlazení možná v příštích letech skončí
Některá oblíbená místa k ochlazení možná v příštích letech skončí
Foto: Unsplash

Jezera, lesní koupaliště, rybníky, ale i další vodní plochy v letních měsících lákají stovky tisíc Čechů k návštěvě a alespoň chvilkovému úniku z rozpálených měst. Už v příštích letech by ale mohly být návštěvy mnoha koupališť problém, a to kvůli změně klimatu.

Klimatická změna představuje vážnou hrozbu pro mnoho odvětví, včetně provozu veřejných koupališť. Stoupající teploty, nepravidelné srážky a častější extrémní počasí mohou vést k nedostatku vody a zhoršení kvality vody, což má přímý dopad na provoz těchto zařízení. Provozovatelé koupališť budou muset čelit rostoucím nákladům na údržbu a investice do infrastruktury, aby zajistili dostatečnou kvalitu a množství vody pro návštěvníky.

V některých případech ovšem nebude možné vodu pro koupání užívat tak jako nyní, protože vodu v koupalištích mnohdy není možné chemicky upravovat. Po rozmnožení organismů, jako jsou sinice, může být pro citlivé jedince velmi problémové se v takových podmínkách koupat bez dalších následků.

Klimatické změny se v České republice projevují především zvýšením průměrných teplot a změnou srážkových vzorců. To vede k častějším obdobím sucha, která ovlivňují hladinu podzemních i povrchových vod. Mnoho koupališť je přitom na těchto zdrojích závislých, a pokud nedojde k dostatečným srážkám, mohou mít problém zajistit dostatek vody pro své bazény a další zařízení.

Provoz koupališť je přitom už v současnosti mnohdy velmi nákladný, a to nejen kvůli nutnosti udržovat vodu v čistotě a bezpečnosti pro návštěvníky. Rostoucí ceny energií a potřeba investic do modernizace infrastruktury znamenají, že provozovatelé budou muset hledat nové způsoby financování. Některá koupaliště, zejména ta menší, se mohou ocitnout na hraně ekonomické rentability, což povede k jejich uzavření.

Již nyní existují regiony, které se potýkají s problémy způsobenými klimatickými změnami. Například oblast jižní Moravy a Polabí zažívá časté sucho, které ovlivňuje nejen zemědělství, ale také dostupnost vody pro rekreační účely. Koupaliště v těchto regionech jsou často nucena omezovat svou činnost nebo investovat do nákladných opatření.

Budoucnost českých koupališť je kvůli klimatickým změnám nejistá. Je nezbytné, aby provozovatelé, vláda i veřejnost spolupracovali na nalezení udržitelných řešení, která umožní těmto zařízení pokračovat v provozu i v měnících se klimatických podmínkách. Bez adekvátních opatření by se mohla řada koupališť ocitnout na pokraji zániku, což by mělo negativní dopad na rekreační možnosti i turistický ruch v České republice.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Koupaliště Klimatická změna Léto Oteplování Změna klimatu Klimatická změna


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.