EnergoZrouti.cz

Rekordní horka? To nejhorší nás teprve čeká

     
Nikola Stránská
25. 7. 2024 ▪ 15:12

Horka v posledních dnech napříč Evropou byla ve znamení třiceti i čtyřicetistupňových teplot. To je ale podle vědců zatím ta dobrá zpráva, protože to nejhorší nás teprve čeká.

Současná horka jsou jen „ochutnávkou budoucnost“
Současná horka jsou jen „ochutnávkou budoucnost“
Foto: Unsplash

V posledních dnech se svět potýká s rekordními teplotami, které zasahují všechny kontinenty. Od vlny horka ve Spojených státech po extrémní teploty v Evropě a Asii, teplotní rekordy padají po celém světě. Tento fenomén není pouze anomálií, ale spíše varovným signálem, který nás upozorňuje na rychle se měnící klimatické podmínky a potřebu okamžitých opatření.

Ve Spojených státech například město Phoenix v Arizoně zaznamenalo teplotu přesahující 46°C, což je nejvyšší teplota v historii měření. Podobně ve Španělsku, konkrétně v oblasti Andalusie, dosáhly teploty více než 45°C. Čína také zaznamenala své historické maximum, kdy teplota ve městě Turpan vzrostla na 49°C. Tyto extrémní teploty mají dalekosáhlé dopady na zdraví obyvatel, zemědělství a infrastrukturu.

Vědci upozorňují, že tato situace je důsledkem globálního oteplování způsobeného člověkem. „Tyto teploty jsou nejen bezprecedentní, ale ukazují, jak může vypadat budoucnost, pokud se okamžitě nepostavíme k řešení klimatické krize,“ říká Dr. Jane Smith, klimatoložka z Harvardovy univerzity1).

Nárůst teplot má přímé a nepřímé důsledky na lidskou společnost. Extrémní horko může vést k dehydrataci, úpalu a dalším zdravotním problémům, zejména u zranitelných skupin obyvatel, jako jsou starší lidé a děti. Zemědělství čelí výrazným výzvám, protože rostliny a zvířata nejsou schopny přežít v tak extrémních podmínkách, což ohrožuje potravinovou bezpečnost.

Kromě toho horko způsobuje také další environmentální problémy, jako jsou lesní požáry. Například v Kanadě, kde letos došlo k několika velkým požárům, bylo extrémní horko jedním z hlavních faktorů. Tyto požáry mají devastující účinky na ekosystémy a kvalitu ovzduší.

Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) je ale pravděpodobné, že pokud se nebudou přijímat razantní opatření, globální teploty budou nadále stoupat. Scénáře modelované IPCC ukazují, že do konce století by průměrné globální teploty mohly vzrůst o 2 až 4°C, což by mělo katastrofální důsledky pro životní prostředí a lidskou společnost.

„Musíme jednat nyní, abychom zabránili ještě horším scénářům,“ varuje Dr. Michael E. Mann, klimatolog a autor knihy „The New Climate War“ (Nová klimatická válka). „Každý den zpoždění znamená vyšší náklady v budoucnu a větší rizika pro naši planetu.“, uvádí kniha2)

Klimatická změna vyžaduje koordinovanou globální akci. Snížení emisí skleníkových plynů je klíčové. Země po celém světě musí investovat do obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární a větrné elektrárny, a postupně odstavovat fosilní paliva. Kromě toho je důležité podporovat výzkum a vývoj nových technologií, které mohou pomoci zmírnit dopady klimatických změn.

Jednotlivci mohou také přispět ke snížení uhlíkové stopy prostřednictvím každodenních rozhodnutí, jako je používání veřejné dopravy, snižování spotřeby energie a recyklace. Každá malá změna může přispět k většímu celkovému dopadu.

V případě, že k dramatickým změnám nedojde, budou současné extrémní rozmary počasí v budoucnu spíše vzpomínkou na příjemné počasí, které jsme měli nejen v Evropě.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Teploty Počasí Teplo Změna klimatu Klimatická změna Oteplování Horka
Zdroj: 1. Smith, J. (2023). Klimatická změna a její dopady. Harvard University Press. 2. Mann, M. E. (2022). The New Climate War. PublicAffairs.



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.