EnergoZrouti.cz

Svět řeší emise oxidu uhličitého, v pozadí ale bobtná výrazně větší problém

     
Nikola Stránská
30. 7. 2024 ▪ 15:17

Vlády mnoha světových velmocí se v současnosti naplno věnují problému zvanému oxid uhličitý. Jeho produkce se snižuje rychlým přechodem na obnovitelné zdroje, přeměnou dopravy a dalších odvětví. V pozadí však potichu narůstá výrazně větší problém.

Unikající metan může být ještě větší problém než oxid uhličitý, zatím se o něm ale příliš nemluví
Unikající metan může být ještě větší problém než oxid uhličitý, zatím se o něm ale příliš nemluví
Foto: Unsplash

Přestože se vlády světových velmocí stále více zaměřují na redukci emisí oxidu uhličitého produkovaného při spalování fosilních paliv v dopravě, energetice, průmyslu a mnoha dalších odvětvích, ve skříni číhá ještě jeden strašák, o kterém se už tolik nemluví – metan.

Globální emise metanu, tedy plynu, který má podle odborníků výrazně větší účinnost na nárůst teploty klimatu oproti CO2, podle vědců v posledních letech velmi rychle rostou.

Jak ukazuje článek publikovaný v časopise Frontiers in Science, emise metanu, které se uvolňují do atmosféry, v současnosti dosahují rekordních hodnot a jsou největší za desetiletí.

Podle studie je únik metanu do atmosféry odpovědný za polovinu globálního oteplování. Metan může být ještě větší hrozbou než oxid uhličitý, jelikož jeho vliv na klima planety je až 80krát vyšší než v případě oxidu uhličitého, kterému se lidstvo v posledních letech výrazně věnuje.

Nová studie navíc ukazuje, že emise metanu výrazně stoupají už od roku 2006 a po zbytek 20. let tohoto století tomu pravděpodobně nebude jinak. Jediné, co by mohlo emise zmírnit, by byl radikální zásah ve formě opatření, která by zabránila emisím tohoto plynu.

Současné emise metanu pochází primárně z těžby a zpracování ropy, uhlí a zemního plynu. Velký vliv na to, že globální emise jsou každoročně o zhruba 30 milionů tun vyšší než ve srovnání se stejným obdobím před deseti lety, má i chov hospodářských zvířat.

Ačkoliv se mnoho vědců snaží hledat řešení, jak například emise z chovu dobytka snižovat, a to například zvýšením účinnosti kravských střev, bude metan ještě dlouhou dobu výraznou hrozbou.

Zvyšování teplot by navíc mohlo emise metanu ještě podpořit. Jak ukazují studie provedené na Sibiři, táním dříve věčně zmrzlého permafrostu se uvolňuje obrovské množství metanu, který klima dále otepluje. Tento proces by podle některých vědců už mohl být v jakémsi začarovaném kruhu, kdy větší oteplování způsobuje rychlejší tání permafrostu a tak dokola.

V roce 2021 přitom Evropská unie a USA stály v čele iniciativy Global Methane Pledge, která stanovila cíle ke snižování emisí metanu o 30 % do roku 2030. Přestože je nyní v iniciativě zapojeno 155 zemí, pokrývá dohoda pouze 13 % emisí metanu, což je stále nedostatečné pro snížení emisí plynu do atmosféry a pokračujícího rychlého oteplování.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Klimatická krize Metan Oteplování Klimatická změna Změna klimatu Methan


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.