EnergoZrouti.cz

V USA se více střílí, podle studie za to může horko

     
Markéta Bártová
5. 8. 2024 ▪ 13:32

Horké letní dny mohou mít podle vědců v USA vliv na zdraví i jiným způsobem, než by se běžně zdálo. Jak ukázala studie, v některých státech se v teplém počasí častěji používají střelné zbraně.

V horku se v USA víc střílí, ukázala studie
V horku se v USA víc střílí, ukázala studie
Foto: Unsplash

Velmi teplé počasí má podle vědců vliv na zdraví i z jiného hlediska, než by se na první pohled mohlo zdát. Jak ukazuje nová vědecká práce, v horkém počasí v USA výrazně roste množství střeleb. Může za to nejen vliv horka na psychiku, ale i to, že lidé tráví více času venku a častěji dochází ke konfliktům.

Vědci dlouhodobě předpokládají, že existuje souvislost mezi horkým počasím a nárůstem násilí se zbraněmi. Nyní však mají konkrétní data, která tuto teorii potvrzují. Výzkum ukázal, že neobvykle vysoké teploty mohou vést ke zvýšení počtu střeleb v USA. Tento trend je zvláště patrný ve městech jako Newark, Jersey City, Paterson a Trenton.

V letech 2015 až 2020 bylo podle vědců vyšším teplotám přisouzeno 221 střeleb v těchto městech. Analýza dat ukázala, že neobvykle teplé počasí bylo příčinou 11 % střeleb v Jersey City, 10 % v Newarku, 9 % v Patersonu a 8 % v Trentonu. Tyto údaje poskytly výzkumné týmy z Bostonské univerzity a Washingtonské univerzity, které analyzovaly údaje o teplotách a násilí se zbraněmi ve 100 nejvíce postižených amerických městech. Na národní úrovni bylo během šestiletého období připsáno téměř 7 % střeleb – celkem téměř 8 000 případů – abnormálně teplejšímu počasí.

Podle Jonathana Jaye, profesora komunitního zdraví na Bostonské univerzitě a vedoucího výzkumu, hraje teplota významnou roli v kolísání násilí se zbraněmi. „Je to jednociferné číslo, ale je opravdu dost velké, když se zamyslíte nad tím, jaký komplexní problém je násilí se zbraní a kolik různých faktorů přispívá ke vzorcům násilí se zbraní,” uvedl Jay.

Výsledky studie přicházejí v době, kdy vysoké teploty lámou rekordy. New Jersey je podle Climate Central jedním z nejrychleji se oteplujících států v USA. Loňský rok byl podle National Oceanic and Atmospheric Administration nejteplejším v historii. Nejvyšší teplota na Zemi v historii byla zaznamenána minulý měsíc podle NASA. „Toto je rostoucí obava, protože změna klimatu přispívá jak k vyšším teplotám obecně, tak k větším teplotním výkyvům a nevhodným povětrnostním podmínkám,” dodal Jay.

Studie byla provedena laboratoří Boston University’s Re­search on Innovations for Safety and Equity Lab a University of Washington’s Fi­rearm Injury and Policy Program. Její zjištění přicházejí v době, kdy se New Jersey snaží udržet přísná omezení týkající se zbraní v důsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu USA z roku 2022 v případu Bruen, které na národní úrovni zrušilo některé zákony o zbraních. Počet žádostí o zbrojní povolení v New Jersey od té doby prudce vzrostl, protože obhájci práv na zbraně často vyhrávají soudní spory proti omezením střelných zbraní.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Klimatická změna USA Střelba Horko Léto Vysoké teploty


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.