EnergoZrouti.cz

Klimatičtí aktivisté, kteří se lepili k silnici, nyní končí svou činnost. „Nemá to smysl,” říkají

     
Martin Bárta
6. 8. 2024 ▪ 14:32

Ještě nedávno se členové rakouské odnože aktivistické organizace Poslední generace lepili k silnici a blokovali tak silniční provoz. Nyní organizace oznámila ukončení své činnosti. Podle vyjádření organizace nevidí žádné další vyhlídky na úspěch v prosazování klimatických změn.

Klimatičtí aktivisté v Rakousku končí s protesty. Nemají podle nich už dále smysl
Klimatičtí aktivisté v Rakousku končí s protesty. Nemají podle nich už dále smysl
Foto: Last Generation Austria

Rakouští klimatičtí aktivisté ze spolku Poslední generace končí se svými protesty. Ty byly podle nich provázeny velkým množstvím výhrůžek, násilí, ale i zatýkáním a vězněním některých členů. Velké množství protestů se však nesetkalo s pochopením politiků ani obyvatel, a aktivisté proto svou činnost raději ukončí.

Stejně jako v Česku se i rakouští aktivisté velmi často objevovali v médiích po blokádách silnic, protestech před parlamentem a dalších akcích. Organizace nyní na svých webových stránkách oznámila konec své činnosti.

Rakouští aktivisté tak podle svého vyjádření nevidí žádné vyhlídky na úspěch. Aktivisté v textu na webových stránkách ostře kritizují místní vládu, která je podle nich v posledních dvou letech naprosto nekompetentní v otázkách klimatu.

Proti klimatickým aktivistům kvůli jejich kontroverzním akcím, často spojeným s blokováním silničního provozu, se stavěli i místní obyvatelé. Ti se podle skupiny rozhodli zůstat v zajetí fosilních paliv, která jsou dle vyjádření skupiny částečně zodpovědná za smrt miliard lidí.

Podle organizace dojde k jejímu oficiálnímu stažení a nebudou tak pokračovat další protesty pod jejím jménem. Jak však aktivisté uvádějí ve svém prohlášení, lidé se budou pravděpodobně dále organizovat proti destruktivnímu systému. Ukončení činnosti Poslední generace by mělo vytvořit prostor pro „něco nového“.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Rakousko Klima Aktivisté Klimatiční aktivisté Poslední generace


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.