EnergoZrouti.cz

Hranice „bezpečného“ oteplování padla. Svět trvale pokořil oteplení o 1,5 °C

  
Markéta Bártová
8. 2. 2024 ▪ 09:38

Globální teplota v období mezi únorem 2023 a lednem 2024 překročila o 1,5 °C průměr ve srovnání s dobou před průmyslovou revolucí. Před prolomením této hranice přitom vědci dlouhodobě varují.

Magická hranice oteplování podle vědců padla
Magická hranice oteplování podle vědců padla
Foto: Unsplash

Hranice globálního oteplování, která už podle Pařížské klimatické úmluvy z roku 2016 měla být držena pod teplotou 1,5 °C oproti období před průmyslovou revolucí podle vědců z evropského programu pro monitorování klimatu Copernicus již byla překročena.

Poprvé se tak podle vědců stalo v období od února loňského roku do ledna 2024, kdy byla průměrná globální teplota o 1,52 stupně Celsia nad hodnotou v 19. století, tedy před začátkem průmyslové revoluce.

O maximální hodnoty ale pravděpodobně nepůjde, jelikož změna klimatu nadále probíhá a současná opatření na její zastavení či alespoň zpomalení nejsou podle odborníků dostatečná. Už teploty v lednu letošního roku přitom podle dat Copernicusu byly nejvyšší z teplot, které kdy byly v lednu zaznamenané.

Teplota na zemském povrchu tak podle vědců dosáhla v období mezi únorem 2023 a lednem 2024 průměru 13,14 °C, což je o 0,7 stupně více než byl průměr v období mezi roky 1991 až 2020 a o 0,12 stupně více než v lednu 2020, který byl dosud veden jako nejteplejší.

Prolomení hranice 1,5 °C oproti době před průmyslovou revolucí je přitom podle vědců výrazně větší problém než si dokážeme představit. Díky rychlému růstu teploty se totiž zvětší množství klimatických extrémů, které už v minulých letech zasáhly velkou část planety a přinesly výrazné ekonomické a sociální dopady. Právě tyto jevy ale budou s rychlejším nárůstem globální teploty stále přibývat.




Štítky: Změna klimatu Oteplování Globální teplota Teplota Klimatická změna
Zdroj: Copernicus