EnergoZrouti.cz

Poručíme větru, dešti: EU zkoumá možnosti, jak omezit oteplování blokováním slunečního záření

     
Lenka Nováková
25. 9. 2024 ▪ 08:20

Bude se Evropská unie snažit „poručit větru, dešti“ v případě, že se nepodaří uskutečnit současné postupy ke snížení emisí oxidu uhličitého nebo metanu do atmosféry a tím zastavit oteplování? Odborníci nadále zkoumají využití některých metod.

EU zkoumá metody jak „poručit větru, dešti“ v případě, že by se nepodařilo zastavit změnu klimatu současnými způsoby
EU zkoumá metody jak „poručit větru, dešti“ v případě, že by se nepodařilo zastavit změnu klimatu současnými způsoby
Foto: Unsplash

Evropská unie podle serveru Euronews debatuje o nových metodách boje proti klimatickým změnám, kdy jedním z navrhovaných řešení je technologie blokování slunečního záření, známá jako „solar radiation modification“ (SRM). Tato technologie, která zahrnuje například postřik aerosoly do atmosféry za účelem odrážení části slunečního světla zpět do vesmíru, slibuje zpomalení globálního oteplování, avšak vyvolává řadu otázek ohledně bezpečnosti a etických důsledků jejího nasazení.

EU v současnosti zkoumá proveditelnost těchto technologií, a to i přes kontroverze, které je provázejí. Cílem je najít způsoby, jak snížit rychlost oteplování, zejména vzhledem k tomu, že klimatická krize se zhoršuje a dosavadní kroky na snížení emisí skleníkových plynů zatím nejsou dostatečně efektivní. V roce 2023 bylo zaznamenáno nejteplejší období v historii měření, což vedlo k intenzivnějšímu hledání alternativních opatření, která by mohla zabránit dalším ekologickým katastrofám.

Technologie SRM, která zahrnuje různé přístupy, jako je například vstřikování aerosolů do stratosféry, může potenciálně snížit globální teploty tím, že odrazí část slunečního záření. Jeden z testovaných konceptů, tzv. mořské oblačné zesvětlování, by využíval mořskou vodu k vytvoření bílých mraků s vyšší odrazivostí .

Kritici této technologie však ">varují, že SRM s sebou nese řadu neznámých a potenciálně nebezpečných vedlejších účinků. Mezi obavy patří například neřízené změny klimatu v různých částech světa, nejasné geopolitické důsledky, nebo možnost, že by se vlády přestaly soustředit na snižování emisí a spoléhaly pouze na tyto techniky.

Zároveň by tento zásah do přírodních procesů mohl poškodit ekosystémy a ohrozit biodiverzitu. Někteří vědci proto upozorňují, že by SRM mělo být používáno pouze jako doplněk k intenzivnímu snižování emisí, a nikoli jako jeho náhrada.

Evropská komise v rámci tohoto výzkumu spolupracuje s vědeckými institucemi, které zkoumají technické i etické aspekty SRM. Klíčovým cílem je vytvoření právního a regulačního rámce, který by zajistil bezpečné a odpovědné využívání těchto technologií, pokud by se je někdy rozhodlo nasadit.

Výzkum se zaměřuje i na to, jak zajistit, aby tyto technologie byly vyvíjeny transparentně a s ohledem na zájmy všech zúčastněných stran, včetně komunit v oblastech, které by mohly být zasaženy nejvíce.

Otázka, zda SRM může skutečně nabídnout řešení klimatické krize, zůstává otevřená. I když se jedná o potenciálně revoluční technologii, jejíž nasazení by mohlo přinést okamžité výsledky v podobě snížení teplot, je nutné k ní přistupovat s velkou opatrností. Možná budoucnost ochrany klimatu proto leží ve vyváženém přístupu, který kombinuje tradiční snižování emisí s důkladně regulovaným využitím nových technologií, jako je SRM.



Sdílejte článek  
       


Štítky: EU Evropská unie Počasí Klima Klimatická změna Oteplování Slunce IPCC
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.