EnergoZrouti.cz

Zářijové teploty se vymkly kontrole, doplatíme na to všichni

  
Lenka Nováková
5. 10. 2023 ▪ 12:06

Nejvyšší zářijové teploty v historii měření. Přesně to ukazují aktuální meteorologická data z velké části planety. Ačkoliv to mnozí označují jako důsledek jevu El Niño, klimatologové začínají být velmi nervózní. Na zvyšující se teploty totiž doplatíme všichni.

Extrémní teploty s sebou přináší ještě vyšší riziko lesních požárů
Extrémní teploty s sebou přináší ještě vyšší riziko lesních požárů
Foto: Unsplash+

Nejteplejší září v historii. Přesně tak by se dalo označit letošní září, které přineslo nadprůměrné teploty ve velké části světa. Přestože i v tuzemsku si mnoho lidí prodloužené letní počasí užívá, vědci, kteří se zabývají vývojem klimatu jsou stále nervóznější. Konec dalšího oteplování je přitom v nedohlednu a doplatíme na to všichni.

Vysokých teplot, které jsou v současnosti připisovány také jevu El Niño si v minulých týdnech musel všimnout téměř každý. Počasí, které zářijové dny provázelo totiž bylo oproti standardu opravdu velmi vychýlené, což ostatně ukazují i data z mnoha světových měřících stanic.

Září přitom nebylo letošním prvním měsícem, který by přinesl nové rekordy ale spíš jen navázal na předchozí měsíce. Současné předpovědní modely přitom ukazují, že by teplé počasí mohlo pokračovat i nadále a říjen by se tak mohl nést v podobném duchu jako září.

Podle služby evropského programu Copernicus Climate Change Services byla v září průměrná teplota vzduchu na světě 16,38 ° Celsia. Trajektorie tak jasně ukazuje na extrémní nárůst teploty a stanovení nejteplejšího roku v historii měření. Podle očekávání by se tak globální teploty měly zvýšit už o 1,4 °C oproti době před průmyslovou revolucí. Hodnota 1,5 °C přitom byla dříve stanovena jako hranice, kterou by se lidstvo pro zachování současného klimatu mělo snažit nepřekročit.

„Naléhavost ambiciózních opatření v oblasti klimatu nebyla nikdy kritičtější,“ uvedla k rekordním zářijovým teplotám doktorka Samantha Burgessová, zástupkyně ředitele Copernicus Climate Change Services.

Rychlý nárůst globálních teplot tak opět ukazuje na to, jak důležité je provést tvrdá opatření pro zabránění dalšímu růstu emisí skleníkových plynů. Ačkoliv způsoby, jak snížení emisí dosáhnout jsou již díky mnoha studiím i plánům vědců i světových vlád stanoveny, jejich dodržování se stále ani nepřibližujeme. Další vyčkávání bude mít ale podle vědců dalekosáhlé důsledky, na které doplatíme všichni.

Zvyšování globální teploty, jež má za následek tání ledovců a zvyšování hladiny oceánů nebo nárůst teplot do extrémních hodnot v některých částech světa s sebou přitom přinese problémy, před kterými dlouhodobě varuje například Organizace spojených národů (OSN). Neobyvatelné oblasti totiž nutně způsobí rozsáhlé migrační vlny, které mohou přinést obrovské problémy nejen do Evropy. Současná migrační vlna, kterou se evropská sedmadvacítka snaží odvrátit by tak mohla být jen malou zkouškou před obrovskou migrací desítek či stovek milionů lidí.




Štítky: Teploty Oteplování Globální oteplování Změna klimatu Klimatická krize Země El Niño