Krabičky z plastu, nerezu, nebo skla: Tento typ nikdy nedávejte do lednice k masu. Může se hned zkazit
Kuchyně je plná nástrah a tahle je jedna z nich. Stačí malá chyba v podobě volby nevhodného materiálu krabičky a maso se vám v lednici zkazí rychleji, než by mělo. A nejen to – může být ovlivněna i jeho chuť, barva nebo dokonce bezpečnost při konzumaci. Přitom většina lidí vůbec netuší, že dělá něco špatně.
Možná i vy máte doma několik různých typů krabiček, misek a dóz, do kterých ukládáte jídlo. Některé jsou z plastu, jiné ze skla a možná se u vás objeví i nějaké z nerezu. Když pak máte zvolit tu, do které něco schováte, zdá se vám, že je to asi jedno. To nejdůležitější přece je, že potraviny budou schované v chladu. Nebo ne?
Jenže právě tato na první pohled nepodstatná volba může rozhodnout o tom, jestli zůstane například maso čerstvé, nebo se zkazí dřív, než se stihnete pustit do vaření.
Tenhle materiál nejde s masem dohromady
Když se Čechů někdo zeptá, o kterém materiálu si myslí, že je nejhygieničtější, často se shodnou na nerezu. Jak by také ne, když z něj bývají profesionální kuchyně. Proč by to tedy nefungovalo i doma? Jenže právě u syrového masa se může nerez stát problémem.
Maso totiž často lidé marinují a používají na něj kyselé šťávy nebo třeba ocet. Ty pak s kovem reagují a problém je na světě. V kontaktu s kyselými složkami může dojít k nevítané chemické reakci, která nejen změní chuť masa, ale může způsobit i uvolňování nebezpečných látek do jídla.
Rizikové je například několikahodinové marinování – kov totiž v takovou chvíli ovlivňuje nejen chuť, ale i barvu masa. Například kuřecí maso může zešednout a mít nepříjemnou pachuť. A i když se vám nezkazí úplně, výsledek bude zkrátka jiný, než jste čekali.
Tohle se pak děje v lednici
Pokud si myslíte, že chlazení masa v lednici všechny procesy zastaví, není to tak úplně pravda. Lednice sice udržuje maso při nízké teplotě, ale mikrobiologické procesy i tak probíhají dál, jen o něco pomaleji.
Průšvih pak nastává, pokud maso uložíte do nevhodné nádoby, tím se totiž zmíněné procesy můžou dokonce urychlit. Například takový nerez s masem dokáže opravdové divy. Nereaguje totiž úplně dobře s vlhkostí a kyselinami. To může způsobit, že se do masa začne uvolňovat železo nebo nikl. A výsledek? Maso začne mít nepříjemný zápach mnohem dřív a jeho trvanlivost se zkrátí. Vy přitom můžete mít pocit, že bylo uloženo „správně“.
Problém je i to, že nerez vede teplo. Když tedy maso po přinesení z obchodu vložíte do nerezové nádoby a pak do lednice, trvá delší dobu, než se dostatečně ochladí. Právě tato doba, kdy je maso v jakémsi teplotním „mezistavu“, je ideální pro množení bakterií. A jakmile se proces rozběhne, žádná lednice už ho úplně nezastaví.
Jak maso správně uchovávat?
Možná si teď kladete otázku, jaký je tedy ten správný způsob uložení masa do lednice. Odpověď je jednoduchá: Zvolte správný materiál krabičky. Nejlepším řešením jsou skleněné nebo plastové nádoby určené přímo pro potraviny.
Sklo nereaguje s kyselinami ani tuky, neuchovává pachy a snadno se čistí. Navíc do takové krabičky hezky vidíte, takže snadno zkontrolujete stav masa, aniž byste museli nádobu otevřít. Pokud chcete raději zvolit plast, vyberte si ten, který je certifikovaný pro styk s potravinami – označení takového výrobku uvidíte na spodní straně krabičky. A výhody? Plastové krabičky jsou lehké, často dobře těsní a můžete je dát i do mrazáku.
Pokud tedy maso marinujete, dejte ho po naložení do skleněné nebo plastové misky. Nerez v tomto kroku raději vynechejte. Ten je totiž vhodný spíš na servírování, a ne na několikahodinové skladování syrového masa, které je náchylné ke zkažení. U hotového jídla naopak nerezové nádoby tolik nevadí – kyseliny už nejsou tak aktivní a žádná chemická reakce tady většinou nehrozí.
Další tipy pro čerstvé maso
Ať už ale zvolíte jakoukoli nádobu, nezapomeňte maso v lednici vždy zakrývat – víčkem nebo třeba i fólií na potraviny. Pomáhá to přenosu pachů a bakterií na další potraviny ve vaší lednici.
A až budete přemýšlet, kam maso umístit, zvolte pokud možno nejchladnější část vaší lednice, ideálně spodní šuplíky. V nich totiž bývá teplota okolo nuly, a maso tak vydrží déle čerstvé.
Hlavní je držet se rad ohledně vhodného typu nádoby, ve které potraviny uchováváte. Když si na to dáte pozor a zkusíte změnit své návyky, uvidíte, že nebude maso tak trpět a vy ho budete po vyndání z lednice připravovat s čistým svědomím a větší chutí.
























































