EnergoZrouti.cz

Jaké teploty nás čekají za šedesát let? Speciální interaktivní mapa ukáže předpověď i u vás doma

  
Martin Bárta
26. 6. 2024 ▪ 13:23

Jaké teploty můžete očekávat ve vašem městě za šedesát let? Přesně takovou předpověď podle současného vývoje klimatu ukazuje interaktivní mapa Future Urban Climates (Budoucí městské klima). Praha by se tak přesunula do podmínek, které jsou v současnosti v Bulharsku.

Speciální mapa ukáže, jak velké teplo nás v budoucnu čeká
Speciální mapa ukáže, jak velké teplo nás v budoucnu čeká

Obyvatelé Prahy by se díky změně klimatu v budoucnosti mohli cítit, jako by se přesunuli do dnešního města Karlovo v Bulharsku. Ukazuje to mapa Future Urban Climates (Budoucí městské klima), za kterou stojí ekologický vědec Matthew Fitzpatrick z americké univerzity v Marylandu.

Nová interaktivní mapa dokáže ukázat, jak to v budoucnu bude vypadat ve většině krajských měst v Česku, ale i v některých menších městech. Ve většině z nich by podle mapy měla být za šedesát let teplota v létě vyšší i o více než šest stupňů Celsia.

Výrazně teplejší by ale podle předpovědi měly být i zimy. Teplota během chladných měsíců by totiž měla být o více než pět stupňů vyšší, než je tomu v současnosti.

Mapa, podle které se většina tuzemských měst, co se týče průměrné teploty, do roku 2080 „přesune“ spíše do jižních oblastí, ukazuje hned dva scénáře. Ten první předpokládá, že bude pokračovat současné tempo vypouštění emisí skleníkových plynů a v příštích několika desetiletích nedojde k žádnému radikálnímu poklesu.

V druhém případě je pak možné zobrazit stav, jaký by ve více než 40 500 městech, které projekt mapuje, byl v případě, že by byly dodrženy plány stanovené v Pařížské klimatické dohodě. Tyto hodnoty jsou tedy samozřejmě výrazně méně alarmující a rozhodně lépe snesitelné pro běžný život.

V případě, že by teploty nadále rostly současným tempem, by za šedesát let například v chorvatském hlavním městě Záhřebu byly vyšší o 7,2 °C. Ještě vyšší průměrné teploty, a to 7,8 °C, by pak dosahovaly teploměry ve španělském Madridu.

Samotnou mapu projektu Future Urban Climates, ve které lze se základní znalostí angličtiny najít mnoho zajímavých informací, najdete zde: https://fitzlab.shinyapps.io/cityapp/




Štítky: Klima Oteplování Změna klimatu Teplota Klimatická změna