Na jaké místo v lednici dát maso, aby vydrželo déle čerstvé. Rozdíl je znát i na chuti

     
Misha Chen
14. 11. 2025 ▪ 15:13

Maso je potravina, která se kazí nejrychleji. A přitom k tomu často přispíváme sami, tím, kam ho v lednici odložíme. Místo teploty, která by bakterie zpomalila, dostává maso někdy přesně opačné podmínky. Stačí přitom znát jednoduché pravidlo, které platí pro všechny typy chladniček.

Na jaké místo v lednici dát maso
Na jaké místo v lednici dát maso
Foto: Shutterstock

Jenže málokdo tuší, že i moderní lednice mají teplotní zóny, které se liší o několik stupňů. Tam, kde se máslo krásně roztírá, už maso začíná ztrácet čerstvost. A místo, které se zdá nejpraktičtější, třeba dveře nebo horní police, bývá paradoxně tím nejméně vhodným. Správné uložení masa tak není otázkou estetiky, ale bezpečnosti a chuti.

Nejchladnější místo

Podle doporučení odborníků z USDA a BBC Good Food se maso uchovává nejlépe tam, kde se teplota pohybuje kolem 0 až 2 °C. Tato zóna bývá ve většině chladniček na spodní polici, těsně nad přihrádkou na zeleninu. Vys­větlení je jednoduché, studený vzduch klesá, takže spodní část lednice zůstává nejchladnější a zároveň nejstabilnější. Když tam maso položíte, zpomalí se růst bakterií a potravina vydrží déle čerstvá.

Důležité je i praktické hledisko, pokud z masa vyteče šťáva, zůstane na tácku pod ním a nezkazí ostatní potraviny. Syrové maso by totiž nikdy nemělo ležet nad jídly, která už se dál tepelně neupravují.

Nejlepší místo pro maso je spodní police nad zeleninou. , ...

Místo, kam maso rozhodně nepatří

Naopak dveře lednice jsou nejméně vhodné. Při každém otevření se zde střídá teplý a studený vzduch a teplota může kolísat i o několik stupňů. Právě tyto výkyvy podporují růst mikroorganismů, takže maso se tu kazí výrazně rychleji. Podle britské agentury Food Standards Agency by se do dveří měly ukládat jen potraviny, kterým kolísání nevadí, například nápoje, omáčky nebo máslo. Maso, ryby ani vejce tam nepatří.

Jak maso zabalit

Velkou chybou bývá i samotný způsob zabalení. Maso potřebuje ochranu před kontaminací, ale také trochu vzduchu. Pokud ho pevně obalíte do několika vrstev fólie nebo alobalu, zadržujete uvnitř vlhkost a vytváříte ideální prostředí pro bakterie.

Podle doporučení He­althline je lepší maso uložit do uzavíratelné nádoby nebo ho volně zakrýt potravinovou fólií. Vzduch tak může mírně proudit a maso nezačne „vlhnout“. Důležité je mít pod ním tác nebo plastovou vaničku, aby šťáva nemohla přijít do kontaktu s jinými potravinami.

Pokud maso nechcete zpracovat hned, dbejte i na to, jak dlouho ho v lednici necháváte. Drůbež nebo mleté maso vydrží v ideálních podmínkách jen 1–2 dny, hovězí přibližně 3–5 dní. Delší skladování už vyžaduje mražení.

Jednou za měsíc lednici očistěte octovým roztokem. , ...

Čistota je základ

Správné umístění nestačí, pokud je lednice znečištěná. Ve zbytcích šťáv, které stékají ze syrového masa, se daří bakteriím i plísním. Odborníci z CDC doporučují čistit lednici alespoň jednou za měsíc, nebo častěji, pokud skladujete syrové potraviny.

Na čištění postačí octový roztok, dvě části vody a jedna část octa. Ocet odstraní pachy, zničí bakterie a nepoškodí plastové povrchy. Vyhněte se silným chemikáliím, které by mohly zanechat zbytky v těsnění nebo na policích.

Vypadá to pro nás jako drobnost, jedna police sem, druhá tam, ale rozdíl v čerstvosti může být i několik dní. Když maso uložíte dolů, ne do dveří, a necháte ho „dýchat“ v čistém prostoru, vydrží déle, chutná lépe a nehrozí, že vám zkazí i ostatní potraviny.

Lednice není totiž jen skříňka na chlazení, ale je to prostředí s přesnými teplotními zónami. Kdo je zná, ušetří si spoustu jídla i nervů.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Lednice Teplota Maso
Zdroj: fsis.usda.gov, foodgov.co.uk, cdc.gov, healthline.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější