Češi hromadně vyhazují plastové krabičky: Z Japonska přišla náhrada. Zdravější, praktičtější a bez zápachu

     
Lucie Mateová
17. 10. 2025 ▪ 23:13

Plastové krabičky na jídlo se těšily velké oblibě především kvůli své lehkosti a nízké ceně. Lidé si ale už začínají všímat, že jídlo z nich nevoní až tak dobře a někdy i zvláštně chutná. A co je horší – ani po pečlivém umytí se z nich zápach a zabarvení od jídla nedaří dostat. Naštěstí je tu něco, co poslouží lépe a může původní plastové krabičky nahradit.

Obyčejné plastové krabičky už Češi postupně vyměňují podle japonského trendu
Obyčejné plastové krabičky už Češi postupně vyměňují podle japonského trendu
Foto: Shutterstock

Někteří lidé by nepochopili, proč někdo řeší, do čeho si dá jídlo. Pro ty, kteří si ale do krabiček chystají jídlo na celý den, například do práce nebo do školy, je to velké téma. Vzhled a funkčnost krabiček na jídlo totiž může zážitek z celého pokrmu pěkně zkazit. A přesně tady přichází trend z Japonska, který dokáže náš zážitek z jídla posunout na úplně jinou úroveň – a to pozitivně. Japonské spojení praktičnosti, zdraví a estetiky možná dostane i vás.

Konec plastových krabiček

Krabičky na jídlo z plastu byly dlouhou dobu známé především jako pohodlná volba. Doma, v práci i na cestách snad každý použil někdy aspoň jednu. Jenže plast má spoustu nevýhod, které už Češi odhalili. Tou hlavní je, že pohlcuje pachy, tuky i barviva z jídla. Po opakovaném používání tak z krabičky nedostanete zbytky vůně česneku, barvu kari, ani rajčatové omáčky.

Některé druhy jídel zanechají na plastových krabičkách skvrny a pachy , ...

To ale není jediná nevýhoda těchto plastových obalů na potraviny. Ukazuje se, že i ohřívání v mikrovlnné troubě může být problém. Při vyšších teplotách se například mohou uvolňovat nežádoucí látky. V první chvíli možná až tak nebezpečné pro naše zdraví nejsou, ale pokud se jim budeme dlouhodobě vystavovat, může to ovlivnit naše celkové zdraví. A přesně proto se lidé dívají po jiných možnostech, do čeho si jídlo připravit.

Japonská krabičková revoluce

Největším trendem poslední doby je japonská vychytávka zvaná bentó. Evropané šílí, aby mohli „krabičkovat“ stejně jako Japonci. A není divu – bentó je něco, co dokáže uchvátit. Promyšlené a krásně uspořádané krabičky na jídlo s oddělenými sekcemi na různé druhy potravin jsou totiž už na první pohled extrémně líbivé.

Zásadním je využití krabičky vyrobené ze správného materiálu. Žádný plast u většiny Japonců pro uložení připraveného jídla nenajdete. Stejně důležité je i rozdělení krabičky na několik sekcí. Každý druh jídla tak má své vlastní místo, nic se vám tak nepřesype nebo nepromíchá po cestě do práce.

Nejde ale jen o designovou záležitost. Japonci zmíněným rozdělením jídla na menší porce ostatní učí, jak jíst pestře a vyváženě. Navíc se dají snadno přenášet a díky odolným materiálům nepropouštějí oproti plastu pachy ani tekutiny. V Japonsku věří, že vzhled jídla ovlivňuje i to, jak se člověk cítí – a tento přístup začínají v poslední době přebírat i Češi.

Tyhle materiály teď táhnou

Pokud chcete také začít s bentó krabičkami, zvolte některý z doporučených materiálů. Vhodné jsou podle pravidel japonského trendu materiály jako nerez, bambus, sklo nebo přírodní komponenty. Právě tyto varianty „nenasávají“ pachy, nezkreslují chuť jídla a jsou zároveň i šetrné k životnímu prostředí. Skleněné svačinové boxy například neobsahují žádné chemikálie a můžete je bezpečně používat i v mikrovlnce nebo myčce. A taková nerez? Ta zase vyniká svou dlouhou životností a odolností.

Velkou výhodou je i prokázaný psychologický efekt. Krabička, která vypadá čistě, přehledně a elegantně, motivuje člověka připravovat si jídlo doma. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří si jídlo esteticky aranžují, mají tendenci volit zdravější suroviny a méně podléhají chuti na nezdravé pokrmy z rychlých občerstvení. Čisté prostředí zkrátka vede k čistší mysli i ke zdravějšímu obsahu našeho talíře.

Uspořádané krabičky na jídlo jsou v Japonsku hitem , ...

Požitek z přípravy i jídla

Zatímco dřív jsme upřednostňovali plastové krabičky, do kterých jsme vše rychle při přípravě jídla „naházeli“, dnes je tomu jinak. Plastové boxy končí v koších a lidé volí modernější kvalitnější kousky, do kterých si své pokrmy rozdělují do úhledných sekcí.

Japonský krabičkový trend bentó zkrátka postupně ovládá čím dál víc domácností. A nepomáhá jen k tomu, aby naše jídlo nepáchlo něčím, co bylo v krabičce před třemi týdny. Pomáhá i trochu zpomalit při přípravě a rozdělování jídla, a víc si tak vážit každého lákavě vypadajícího sousta.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Příprava jídla Krabičky Domácnost
Zdroj: apetitonline.cz, toprecepty.cz, medium.seznam.cz, rehabilitace.info




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější