Češi mají zájem o energetické úspory, dotace na ně už letos využilo víc lidí než za celý loňský rok

  
Markéta Bártová
2. 6. 2022 ▪ 09:58

Češi se pustili do energetických úspor. V programu Nová zelená úsporám, který nabízí dotace na výměny kotlů, fotovoltaiky, zateplení a další technologie už letos domácnosti podaly více žádostí než za celý loňský rok.

Domácí fotovoltaika - o tu je největší zájem
Domácí fotovoltaika - o tu je největší zájem
Foto: Pixabay

Ministerstvo životního prostředí hlásí v letošním roce násobně větší zájem o dotace z programu Nová zelená úsporám. Ten pomáhá domácnostem díky financím z Národního plánu obnovy snižovat náklady na energie ale financovat i další ekologická řešení. Jen za letošních prvních pět měsíců se podle ministerstva o dotaci přihlásilo víc lidí než za celý loňský rok. Podpora se totiž letos ještě rozšířila, získat dotace třeba na výměnu vytápění tak mohou i majitelé bytů v bytových domech.

„Zájem o program Nová zelená úsporám pozorujeme dlouhodobě, vlivem složité situace na trhu s energiemi i přísnějších požadavků na ekologická řešení nárůst v posledních měsících enormně zrychlil. Oproti minulým letům je nyní téměř čtyřnásobný. Jen za pět měsíců tohoto roku obdržel Státní fond životního prostředí ČR již 23 745 žádostí s požadavkem na 4,6 miliardy korun. Za celou dobu trvání programu Nová zelená úsporám, tedy od roku 2014, evidujeme celkem 102 tisíc žádostí o podporu energetických opatření u rodinných a bytových domů v objemu přes 22 miliard korun, z toho přes 20 miliard už bylo schváleno nebo vyplaceno na účty žadatelů,“ uvádí ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Největší zájem je přitom letos o příspěvek na domácí fotovoltaické systémy. Ty se totiž nejen v Česku stávají stále oblíbenějším způsobem jak srazit vysoké účty za energie, které v současnosti nabízí dodavatelé energií. Podle ministerstva tak žádosti o dotace na fotovoltaiku tvoří polovinu všech žádostí, které přichází v nové etapě programu. Ta byla spuštěna vloni a je financována 19 miliardami korun z Národního plánu obnovy.

„Další etapa programu Nová zelená úsporám běží více než dobře. Jestliže jsme v předchozích letech evidovali v programu průměrně 35 žádostí denně, v loňském roce to byl už dvojnásobek a letos přijímáme každý den kolem 170 žádostí,“ přibližuje ministryně Anna Hubáčková.

Mimořádný zájem o dotační program potvrzuje i ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman, jehož úřad má na starosti administraci žádostí: „I přes mimořádný nápor žadatelů se nám daří dodržovat standardní šestitýdenní lhůtu pro akceptaci žádosti, během které musí žádost nejprve projít formální a technickou kontrolou. Nikdo se nemusí bát, že by se na něj prostředky nedostaly. Nadále platí, že žádosti jsou administrovány nárokovým způsobem, tedy pokud si někdo o dotaci požádá a parametry programu splní, je jisté, že dotaci získá.“

Nová zelená úsporám byla poprvé uvedena v roce 2014, tehdy ještě pod názvem Zelená úsporám. Od té doby patří k jednomu z nejoblíbenějších dotačních programů v Česku, a to i díky jednoduchým možnostem podání žádosti o dotaci, které zvládne i laik. V současnosti je možné žádosti snadno podávat na portále Nové zelené úsporám i díky elektronické identitě občana.




Štítky: Nová zelená úsporám Dotace Ekologie Zateplení Výměna oken Dešťovka NZÚ Fotovoltaika Kotle
Zdroj: RED