EnergoZrouti.cz

Zastavení dodávek plynu se bát nemusíte, uklidnil Evropu mluvčí ruského prezidenta

  
Markéta Bártová
10. 6. 2022 ▪ 18:21

Evropské země se podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nemusí obávat, že by Rusko uzavřelo kohouty a přestalo tak dodávat zemní plyn. EU ale dál hledá opatření, jak Rusko potrestat za invazi na Ukrajinu a zároveň se zbavit své závislosti na jeho plynu.

Plynové zásobníky
Plynové zásobníky
Foto: Patrick Federi on Unsplash

Evropští zákazníci se podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova dle vyjádření pro ruskou tiskovou agenturu TASS nemusí obávat o zastavení dodávek zemního plynu. Podle Peskova došlo už dříve k zastavení dodávek plynu do zemí, které za něj odmítly platit dle nových pravidel. Všechny tyto zákazníci už ale byly od dodávek odpojeni a žádná nová omezení Rusko v současnosti neplánuje.

Ruský státní dodavatel zemního plynu Gazprom od plynu už dříve odpojil Nizozemsko, Finsko, Polsko a Bulharsko. Dodávky ale byly zastaveny i některým zákazníkům v Německu nebo Dánsku, kteří si odmítli otevřít účty u Gazprombank. Podle nařízení prezidenta Vladimíra Putina totiž země musí mít dva účty u Gazprombank, jeden z nich v eurech či dolarech a druhý v rublech.

Evropská unie v posledních měsících řeší embargo, které by mělo dodávky plynu z Ruska odříznout stejně jako dodávky ropy. V případě ropy se ale EU shodla na uvalení embarga ještě do konce roku, a to pouze pro ropu dodávanou tankery. U plynu je ale situace horší a mnoho států včetně České republiky se úplnému embargu brání i kvůli tomu, že jsou na něm závislé.




Štítky: Plyn Energie Zemní plyn Rusko Ukrajina
Zdroj: RED