EnergoZrouti.cz

Nová energetická krize na obzoru. Odborníci varují před prudkým zdražováním energií, které už začalo

  
Martin Bárta
11. 6. 2023 ▪ 09:31

Prudké zdražování energií opět začíná. Nejistota, která nadále zůstává kolem dodávek zemního plynu by podle odborníků mohla v letošní sezóně přinést až trojnásobné zvýšení cen a s tím i příchod nové energetické krize.

Blíží se nová energetická krize? Podle odborníků je šance velká
Blíží se nová energetická krize? Podle odborníků je šance velká
Foto: Unsplash

Nedostatek zemního plynu, chladné počasí a nejistota dodávek do budoucna. Přesně to jsou podle odborníků proměnné, které by mohly stát za dalším prudkým zdražováním cen plynu a elektřiny na trzích. To by se ve výsledku mohlo projevit příchodem další energetické krize, která domácnosti jen za minulou topnou sezónu přišla na tisíce až desetitisíce korun navíc. Ceny některých komodit by se mohly podle odborníků zvýšit až třikrát, zdražování některých z nich už přitom začalo.

Jen v pátek se cena plynu pro evropský trh zvýšila téměř o pětinu a vrátila se nad hranici 30 eur (téměř 710 Kč) za MWh. Plyn ale nezdražoval jen v pátek, menší růst ceny na trhu probíhal během celého týdne a zvýšil tak cenu komodity o 35 procent.

Hlavním důvodem, proč k růstu ceny dochází je nejistota ohledně dodávek před nadcházející topnou sezónou. Obchodníci se totiž podle agentury Bloomberg obávají nedostatečných dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy. Právě na LNG ale Evropská unie po zastavení dodávek zemního plynu z Ruska významně spoléhá. Výkyvy v těchto dodávkách tak cenu plynu pro Evropu silně ovlivňují.

Ačkoliv tak v předchozích měsících docházelo k poklesu cen plynu, zejména v důsledku optimismu a dostatečně naplněných zásobníků po zimě, situace by se mohla velmi rychle změnit. Přestože například podle dat webu zasobyplynu.cz jsou tuzemské zásobníky naplněné zhruba na 73,77 procenta, příchod chladného počasí na začátku topné sezóny by mohl zásoby velmi rychle ztenčit. Česko stejně jako další země EU by se pak spoléhaly na dodávky plynu z LNG terminálů, jejichž kapacity ale nejsou nekonečné. Cena plynu by tak pravděpodobně velmi rychle vzrostla a s ním i cena elektřiny.

Podle odborníků by tak s nástupem další topné sezóny mohla cena plynu zvýšit až na trojnásobek současných cen. Přestože energetické společnosti provedly opatření, která by měla zabránit rychlému růstu cen pro koncové zákazníky, rychlý nárůst cen by mnoho z nich po krátkodobém zlevnění donutil opět výrazně zdražovat.

Podle Pavla Urubka, jednatele společnosti MJEnergie, která je externím prodejcem energií pro firmy v České republice by se na blížící se topnou sezónu měly začít chystat hlavně firmy a veřejná správa. Mnoho z nich totiž v současnosti využívá energií ze spotového trhu. Na něm je sice v současnosti cena za energie velmi příznivá, firmy ale nemají žádnou jistotu, že tomu tak bude i v příštích měsících. Pokud podle Urubka budou moci firmy či obce využít smlouvy s fixací na příští rok pod 1500 Kč za megawatthodinu, neměly by před jejím uzavřením příliš váhat.

Prudké zdražení energií a příchod další energetické krize ale nejspíš opět podpoří tuzemské domácnosti a firmy v rychlejších investicích do obnovitelných zdrojů. Například majitelé fotovoltaických elektráren by totiž ze situace na trhu mohli částečně těžit. Vyšší ceny energií totiž pravděpodobně zůstanou i s příchodem jarních měsíců příštího roku, kdy se zvyšuje výroba z fotovoltaických elektráren a domácnostem či firmám s fotovoltaikou se díky tomu sníží množství drahé energie odebírané z distribuční sítě.




Štítky: Energie Plyn Elektřina Energetická krize Energetika Vytápění Zemní plyn