Tankování benzínu a nafty před dovolenou? Nečekejte, zlevnění už nejspíš nepřijde

  
Tomáš Jelínek
9. 6. 2022 ▪ 09:00

Ceny pohonných hmot letí strmě vzhůru každým dnem. Řidiči, kteří letos plánují vyrazit na dovolenou autem by si tak měli načerpat plnou nádrž co nejdříve. Ceny totiž podle odborníků jen tak neklesnou a nepomohlo ani snížení spotřební daně.

Čerpací stanice
Čerpací stanice
Foto: Markus Spiske z Pixabay

Blížící se sezóna dovolených je pro mnoho motoristů dobou, kdy by se jim hodilo natankovat paliva za co nejnižší ceny. Velká část řidičů tak stále vyčkává, kdy dojde k jejich zlevnění a tankují jen za nižší částky. Současná situace v celém světě ale ukazuje na to, že se nejen tuzemští motoristé zlevnění benzínu a nafty nedočkají. Kdy je tedy nejlepší natankovat před dovolenou co nejvíce paliva? Právě nyní.

Ještě na konci května se cena benzínu Natural 95 držela v průměru na 36 korunách a 2 haléřích. Jenže od 1. června letošního roku došlo ke snížení spotřební daně na benzín a naftu o 1,50 Kč na litr. Toto snížení sice potrvá až do konce září, už nyní je ale jasné, že příliš výhodnější tankování pro motoristy nepřinese. Na začátku června sice ceny nakrátko klesly a benzín tak bylo možné tankovat za 45,76 Kč za litr, následně ale postupně došlo k navýšení až na dnešní průměrnou cenu 46,28 Kč / litr.

Vzhledem k pokračující invazi Ruska na Ukrajinu, která vyvolala embargo na Ruskou ropu doručovanou tankery do Evropy a dalším vlivům nelze očekávat, že by cena paliv v příštích měsících začala výrazněji klesat. Motoristům by se tak v současné situaci mohlo vyplatit načerpat pohonné hmoty do zásoby, a to jak v případě benzínu, tak i v případě nafty. Ta je sice v současnosti levnější než benzín Natural 95 a vyjde v průměru na 45,51 Kč / litr, její cena se ale zvyšuje téměř každodenně.

* všechny uvedené průměrné ceny jsou získány z dat serveru PumpDroid, který monitoruje ceny paliv na čerpacích stanicích




Štítky: Benzín Nafta Pohonné hmoty Paliva Čerpací stanice
Zdroj: RED