EnergoZrouti.cz

Zastropování cen energií je v pořádku. Vláda by ale měla řešit i další problémy, říkají ekologové

  
Martin Bárta
13. 9. 2022 ▪ 10:09

Nastavení cenového stropu pro elektřinu a zemní plyn, které oznámila po svém jednání Vláda ČR je podle ekologů správné. Politici by se ale podle nich měli konečně zaměřit i na odstranění překážek, které brání rozvoji komunitní energetiky.

Komunitní využívání solární energie by mohlo snížit ceny
Komunitní využívání solární energie by mohlo snížit ceny
Foto: Pixabay

Zastropování cen energií, které na svém zářijovém jednání odsouhlasila vláda Petra Fialy je podle ekologických organizací správné. Maximální cena, která bude zastropovaná na ceně 6 korun za kilowatthodinu silové elektřiny a tři koruny za kWh zemního plynu je podle ekologů z Greenpeace ČR a Hnutí DUHA přiměřená. Mnohem více by se ale podle ekologických organizací měli politici zaměřit na odstranění překážek, které brání rozvoji komunitní energetiky.

Cenový strop, který vláda na svém jednání 12. 9. přijala je podle ekologů dostatečný. Maximální ceny jsou totiž nastaveny tak, že pomohou ochránit koncové spotřebitele před tím, že by pro ně energie nebyly cenově dostupné. Nastavená hranice je zároveň i motivační pro další úspory a nepovede tak k tomu, že by domácnosti zbytečně plýtvali, k čemuž by mohlo dojít v případě nastavení nižších cen.

Podle ekologů ale nadále chybí řešení pro zranitelné odběratele, které i zastropované ceny budou nadále ohrožovat kvůli nízkým příjmům či jiným sociálním důvodům. Právě těm je podle zástupců organizací nutné poskytnou cílenou pomoc, která ale zatím nebyla představena.

Organizace Greenpeace a Hnutí DUHA nadále upozorňují na to, že stále nebyly odstraněny překážky bránící rozvoji komunitní energetiky. Ta by totiž podle nich mohla zajistit větší míru sdílení lokální levné elektřiny a tím pomoci srazit ceny. Komunitní energetika by zároveň přispěla k dalšímu rozvoji obnovitelných zdrojů energie a tím i snížení závislosti na energiích z Ruska.

V dlouhodobém měřítku bude podle organizací nutné, aby si spotřebitelé co nejvíce elektřiny vyrobili sami právě za pomoci obnovitelných zdrojů energie. Zároveň s tím je nutné co nejvíce snižovat spotřebu energií například zateplováním a dalšími energetickými úsporami. Ty jsou ale v současnosti pro mnoho nízkopříjmových domácností nedostupné, jelikož nemají na předfinancování projektů, které je nutné pro získání dotace.

„Zastropování cen pro maloodběratele na úrovni 6 Kč za kWh silové elektřiny a 3 Kč za plyn významně pomůže, tržní ceny jsou skutečně neúnosné. Strop zároveň neodrazuje od úspor, protože cena zůstane relativně vysoká. Ale tím pádem je potřeba zacílit vyšší pomoc na lidi, kteří na to nebudou mít. O tom vláda stále jen mluví, místo rychlého nastavení zvýšeného a zjednodušeného příspěvku na bydlení a cílených sociálních slev. Domácnosti, obce i firmy také stále čekají na odstranění bariér pro sdílení čisté, lokální a levné elektřiny v rámci komunitní energetiky. A nízkopříjmové rodiny nemohou zateplovat domy, neboť kvůli vysokému spolufinancování a chybějícímu odbornému poradenství nedosáhnou na státní dotace,“ uvedl Jiří Koželouh z Hnutí DUHA.




Štítky: Energie Elektřina Plyn Energetika Energetická krize Komunitní energetika Obnovitelné zdroje energie Greenpeace Hnutí DUHA Rusko
Zdroj: RED