Trhák českých kuchyní: V Lidlu se na něj stojí fronty. Tenhle malý pomocník krájí cibuli bez jediné slzy

     
Petr Šindelář
1. 12. 2025 ▪ 08:03

Cibule patří mezi nepostradatelné kuchyňské ingredience. Jenže jak asi každý ví, její krájení není dvakrát příjemné. Obvykle ho doprovázejí slzy, a to se ani nemusíme říznout. Existuje ovšem hned několik možných řešení. Za pár stovek si můžete kupříkladu pořídit trhák českých kuchyní.

Šikovná pomůcka do kuchyně
Šikovná pomůcka do kuchyně
Foto: Shutterstock

Cibule se dá jíst syrová, vařená, pečená nebo grilovaná. Navíc dává chuťový základ mnoha pokrmům, které jsou nedílnou součástí české kuchyně. Třeba guláši. Kdo ji však alespoň jednou v životě krájel, moc dobře ví, že její použití není bez oběti. Tahle cibulová zelenina nás totiž nutí plakat. Jde vlastně o obranný mechanismus. Proč ale konkrétně slzíme? A jak na tuhle nepříjemnost účinně vyzrát?

Proč při krájení cibule tečou slzy?

Cibule je vlastně cibule. Podivné tvrzení? Nikoli. V kuchyni používaná část cibule kuchyňské (Allium cepa) je totiž zásobní cibulí, tedy rostlinným orgánem, který vzniká přeměnou spodní části stonku a zdužnatělých bází listů. Slouží přitom k ukládání živin a vody, a to hlavně pro nepříznivější období roku, kdy je sucho či chladno. Cibuli tak nemá jen cibule, ale třeba také česnek, pórek či tulipán.

Krájení cibule si každopádně obvykle vyžádá mnoho slz. Proč vlastně? Při takové aktivitě totiž dochází k porušení integrity tohoto orgánu a k poničení přítomných buněk. Kvůli tomu se začne uvolňovat tzv. propanthial-S-oxid. Pokud se tahle látka dostane do vlhké oční sliznice, podráždí ji, což štípe. A slzy jsou vlastně naší přirozenou ochranou pro zmírnění účinku. Je to nepříjemné, ale funkční.

Krájení cibule nebývá dvakrát příjemné , ...

Pokud to má být ještě zamotanější, kuchyňská cibule je vědci řazena do rodu česnek. Její zásobní cibule přitom není jediným zásobním orgánem rostlin. Existuje totiž také bulva (třeba u celeru) nebo hlíza (třeba u brambor). Díky přítomným látkám, které si rostlina schraňuje, jsou tyhle potraviny zdravé i pro člověka. U cibule se jedná třeba o vitamíny B a C, případně o draslík nebo selen.

Tenhle pomocník vám s cibulí pomůže

Lidl aktuálně prodává věcičku, se kterou nemusí při zpracování cibule ukápnout jediná slzička. Pomocí vám může univerzální drtič SilverCrest SMZ 260 L5, jenž je určen k sekání cibule, zeleniny, bylinek nebo ořechů. Opatřen je přitom dvěma rychlostními stupni a 260wattovým motorem. Vzhledem k tomu, že se vše děje v uzavřeném prostoru, propanthial-S-oxid se k očím nemůže dostat.

Tenhle malý pomocník dokáže také šlehat smetanu nebo drtit led. Jeho využití je tedy široké. Navíc má protiskluzovou nohu a snadno se čistí. Potěší rovněž tříletá záruka a cena 299,90 korun. Od 1. prosince se totiž tenhle drtič prodává se 40procentní slevou. Samotní uživatelé ho přitom hodnotí převážně kladně, když kvitují jeho funkčnost, snadné ovládání, nízkou cenu i velmi dobrou skladnost.

Tenhle malý pomocník krájí cibuli bez jediné slzy , ...

Jak ještě nakrájet cibuli bez slz?

Na internetu najdete spoustu rad. Web The Kitchn vloni otestoval, které z nich fungují a které nikoli. Nejhůře si vedlo 30sekudnové zahřátí cibule v mikrovlnné troubě ještě před samotným krájením. To nefungovalo prakticky vůbec. Naopak nejlépe se osvědčila metoda nošení ochranných brýlí a použití přenosného ventilátoru.  Skutečně ho stačí postavit vedle prkénka a při krájení jen zapnout.

Nedávno však přišli vědci z Cornellovy univerzity v New Yorku s jednodušším řešením. Provedli totiž studii, při níž zjistili, že použitím tupého nože se zvyšuje tlak na cibuli, což vede k většímu uvolnění kapiček, kterých je notabene více. Co z toho plyne? Nechcete-li při krájení cibule slzet, použijte co nejostřejší nůž a krájejte co nejpomaleji. Řešení je tak vlastně velmi snadné, byť poněkud zdržující.

Proč byste ještě měli krájet cibuli ostrým nožem? Protože v opačném případě může zhořknout.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Cibule Kuchyně Drtič
Zdroj: lidl.cz, nzip.cz, stoplusjednicka.cz, thekitchen.com, sciencealert.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější