EnergoZrouti.cz

Firmy jsou zoufalé z drahých energií, vymýšlejí tak absurdní způsoby jak ušetřit

  
Lenka Nováková
23. 11. 2022 ▪ 16:15

Firmy jsou zoufalé z aktuálních cen energií a stále častěji tak sahají po absurdních řešeních. Stále více z nich tak ruší výrobu nebo hledá kreativní způsoby jak získat energie levněji.

Elektrické jističe
Elektrické jističe
Foto: Bruno /Germany z Pixabay

Ještě před několika měsíci by se to mohlo zdát jako úsměvná absurdní situace. Nyní se využívání dieselových agregátů jako hlavního zdroje energie stává realitou v některých firmách. Spalování nafty pro výrobu elektřiny totiž pro firmy může být díky vysokým cenám elektřiny výhodnější – s ekologickým chováním to má ale jen pramálo společného.

Ačkoliv dříve dieselové generátory patřily hlavně za záložní zdroj energie, který je aktivován v případě výpadků primárních zdrojů, situace se nyní v některých firmách obrací. Firmy, které v současnosti musejí nakupovat energie za spotové ceny, jelikož jim skončila výhodnější fixace cen, tak dieselových agregátů využívají místo odběru standardní elektřiny od distributora. Cena kilowatthodiny elektřiny je následně vyjde „jen“ na cenu okolo 8 korun, což je leckdy mnohem výhodnější.

Nejen využívání agregátů pro výrobu elektřiny v běžném provozu ale třeba i přestavba plynových kotelen pro možnost spalování neekologických paliv. Právě s takovými situacemi se v poslední době stále více setkávají zástupci společnosti MJEnergie, která se zabývá prodejem energií pro firmy v Česku.

Podle Pavla Urubeka z MJEnergie ale firmy hledají i další absurdní řešení, která místo toho, aby přispívala ke Green Dealu, tedy snižování emisí skleníkových plynů vytvářejí spíše Black Deal. Letos v zimě tak podle Urubeka můžeme i díky většímu zájmu využívat kotle na dřevo či uhlí v řadě domácností místo plynového kotle na jakoukoliv ekologii zapomenout.

Mimo ekologické stránky věci ale současná situace na trhu s energiemi povede podle Urubeka i ke ztrátě konkurenceschop­nosti tuzemských firem. To Urubek ukazuje i na příkladu jednoho z klientů firmy, který vyrábí lišty. Podle propočtů se totiž klientovi zvýší náklady na energie desetinásobně. Ten tak raději místo vlastní výroby produktů zvolí dovoz stejných produktů z Polska. Takto vysoký nárůst vstupů totiž nemůže ani přenést do ceny výrobku, proto se v konkurenčním prostředí obrátí na trh u severních sousedů, kteří těží z velké závislosti na uhlí, jež je momentálně levnějším výrobním zdrojem.




Štítky: Elektřina Energetika Nafta Energetická krize Naftový agregát Green Deal Black Deal