EnergoZrouti.cz

Připravte si svetry. Energetická krize a rostoucí ceny plynu by se letos mohly opakovat, obávají se obchodníci

     
Tomáš Jelínek
15. 8. 2024 ▪ 16:46

Připravte si svetry, energetická krize, která vyšponovala ceny plynu, by se totiž mohla opakovat. Alespoň to tak v současnosti vypadá podle situace na trzích. Obchodníci se totiž obávají, co se stane, pokud Rusko zavře plynovody v reakci na vstup ukrajinských vojsk do Kurské oblasti.

Bude se energetická krize opakovat? Ceny plynu by opět mohly šplhat
Bude se energetická krize opakovat? Ceny plynu by opět mohly šplhat
Foto: Unsplash

Minulá zima byla pro Evropu výzvou, kterou si většina domácností rozhodně nechce zopakovat. Energetická krize způsobená ruským vpádem na Ukrajinu v roce 2022 ukázala zranitelnost evropského energetického trhu, zejména pokud jde o dodávky zemního plynu. Evropa se tehdy musela vypořádat s rekordními cenami energií, obavami z nedostatku plynu a hrozbou, že zima může být pro mnohé domácnosti chladnější než obvykle.

V současné době se však situace opět komplikuje. Odborníci se totiž obávají další vlny nejistoty po tom, co ukrajinská armáda spustila ofenzivu a vstoupila do Kurské oblasti.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se trh obává, že dodávky plynu by mohly být přerušeny nečekaně brzy, a to právě v době, kdy se Evropa připravuje na další topnou sezónu. „Trh se stále bojí, že dodávky ruského plynu do EU mohou skončit nečekaně brzy, na prahu nadcházející topné sezóny či i dříve,“ uvedl Kovanda ve svém účtu na síti X.

Tento strach se již odráží na cenách pojištění plynu. Rozdíl v ceně pojištění plynu s dodáním letos v říjnu a v ceně pojištění plynu s dodáním v lednu 2025 je stále značný, což ukazují i data společnosti Bloomberg. Tento rozdíl signalizuje, že obchodníci počítají s možným rizikem výpadku dodávek a obávají se, že situace se může výrazně zhoršit. Zvláště probíhající boje v Kurské oblasti představují velké riziko, že plynovody, kterými proudí plyn do Evropy, mohou být částečně omezeny či úplně uzavřeny.

Nejvíce ohroženými zeměmi jsou v tomto kontextu Rakousko a Slovensko, které jsou na dodávkách ruského plynu stále výrazně závislé. Jakákoli komplikace nebo přerušení dodávek by pro tyto země znamenalo nejen vážné problémy s dostupností plynu, ale také prudký nárůst cen na trhu. Ačkoliv Evropa v minulých měsících podnikla kroky ke snížení závislosti na ruském plynu, stále se nedokázala plně od této závislosti odpoutat. Proto i další země Evropské unie, včetně Německa a Itálie, by mohly pocítit výrazný nárůst cen, pokud by došlo k přerušení dodávek.

Evropské vlády a energetické společnosti se proto připravují na možný krizový scénář. Zásoby plynu jsou plněny na maximální kapacity, avšak otázka, zda budou tyto zásoby dostatečné pro překlenutí celé topné sezóny, zůstává nezodpovězená. Navíc, i kdyby se podařilo zajistit dostatečné množství plynu, vysoké ceny mohou způsobit, že energie bude pro mnohé domácnosti i podniky výrazně dražší.

Energetická krize z loňského roku byla pro Evropu budíčkem, který upozornil na potřebu diverzifikace energetických zdrojů a snižování závislosti na jediném dodavateli. Vlády napříč EU od té doby přijaly několik opatření, včetně zvýšené investice do obnovitelných zdrojů energie, posílení infrastruktury pro zkapalněný zemní plyn (LNG) a hledání nových dodavatelů mimo Rusko. Nicméně tyto změny se projeví až v delším časovém horizontu.

V současné situaci je Evropa stále zranitelná a závislá na geopolitických událostech, které mohou výrazně ovlivnit energetickou bezpečnost kontinentu. Pokud by se naplnily obavy obchodníků a došlo k zastavení dodávek ruského plynu, mohla by být zima 2024/2025 pro Evropu opět náročnou zkouškou.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Plyn Evropská unie EU Energetika Energie Vytápění Zemní plyn Energetická krize


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.