EnergoZrouti.cz

Německá IKEA chce vypínat eskalátory, aby ušetřila elektřinu

  
Lenka Nováková
28. 8. 2022 ▪ 16:36

Německé pobočky švédského nábytkářského giganta IKEA už možná brzy začnou snižovat komfort pro zákazníky. Po vzoru dalších obchodních řetězců by totiž mohly být v rámci úspor energií v obchodech vypnuty eskalátory.

IKEA
IKEA
Foto: Zheka Kapusta on Unsplash

Domácnosti i firmy po celé Evropě v posledních měsících hledají další úspory, které jim umožní ušetřit finance za v současnosti vysoké ceny energií. Švédský nábytkářský řetězec IKEA tak podle německého serveru Bild chystá třeba vypínání elektrických eskalátorů.

Podle informací německého Bildu navíc nepůjde o prvního obchodníka, který se k vypínání elektricky poháněných schodů chystá. Právě eskalátory, ale i svícení, vytápění na vyšší teploty nebo další technologie vytvářejí náklady navíc, které lze při běžném provozu omezit i za cenu drobného snížení komfortu pro zákazníky.

Vypnuté eskalátory, kde musejí zákazníci vystoupat do vyšších pater „po svých“ tak už mají třeba v síti prodejce elektroniky Saturn.

Švédská IKEA tak podle svých zástupců pracuje na úsporných opatřeních, která by mohla snížit spotřebu ve všech více jak padesáti obchodech firmy po celém německu. Úsporná opatření lze ale v rámci obchodů očekávat i v dalších zemích, kde nábytkářský gigant působí.




Štítky: IKEA Elektřina Energie Energetická krize
Zdroj: BILD