Není okno jako okno. Domácnosti letos vyměňují okna ve velkém, podpořit by je v tom mohla i nová dotace

  
Martin Bárta
24. 10. 2022 ▪ 12:53

Češi letos ve velkém vyměňují stará okna i moderní plastová, která jsou ale nekvalitní za nová. Podle dodavatelů oken je poptávka vyšší asi o čtvrtinu, další výměny by ale mohla podpořit chystaná dotace.

Stará okna stále mohou sloužit, v dobách drahých energií se ale prodraží
Stará okna stále mohou sloužit, v dobách drahých energií se ale prodraží
Foto: Egor Myznik on Unsplash

Výměna starších oken za moderní plastová, zateplení nebo výměna starších spotřebičů za nové. Přesně to jsou mimo standardních úspor vytápěním na menší teploty či vypínáním spotřebičů ty hlavní způsoby, jak se tuzemské domácnosti snaží v letošním roce ušetřit za energie. Podle společností, které se zabývají výrobou a montáží plastových oken je letos o jejich výměnu větší zájem.

Domácnosti i firmy podle spolumajitele značky VEKRA, která patří mezi přední tuzemské výrobce dveří a oken stále častěji mění i plastová okna, která již byla jednou vyměněná. Jedním z důvodů je podle Tušla i nekvalitní práce, která byla při výměně oken provedena v minulosti.

Velké množství domácností totiž při výměně oken hledělo hlavně na co nejnižší cenu a volilo tak plastová okna, která nejsou příliš vysoké kvality. Ta v mnoha případech netěsní tak jak by měla a po několika letech mohou být téměř „na odpis“. V současné době, kdy ceny energií dosahují velmi vysokých částech tak domácnosti tato okna stále častěji mění za nová a kvalitnější, u kterých už si nechávají poradit od odborníků.

To, zda se výměna oken za nová vyplatí přitom pomohou zákazníkům jak z řad domácností tak i firem zjistit přímo společnosti, která okna dodávají. Například společnost RI OKNA tak zákazníkům v době vysokých cen energií nabízí službu vypočtení nákladů při srovnání stávajících a nových oken. Podle firmy je přitom výměnou oken možné ušetřit až 30 % energií určených na vytápění.

V souladu s tím, jak roste zájem o energetické úspory se tak zvýšil zájem o moderní plastová okna. Podle dat společnosti VEKRA je tak letos poptávka oproti předchozímu roku vyšší přibližně o 25 %. Odhodlání k výměně oken se v posledních letech v případě dat některých dodavatelů zvýšilo také díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám, což potvrzuje i David Prachař ze společnosti RI OKNA.

Oproti tomu u společnosti VEKRA se současný program dotací projevil jen málo. Mnohem větší zájem ale společnost očekává po spuštění programu Nová zelená úsporám Light. Ten by měl totiž nabídnout další možnosti pro domácnosti, které v současnosti nesplňují podmínky standardního programu. Výhodou by pro některé domácnosti mohla být i možnost montáže svépomocí, která by se v programu mohla objevit. V mnoha případech je ale vždy lepším řešením svěřit montáž oken odborníkům, kteří s tím mají letité zkušenosti.




Štítky: Vytápění Výměna oken Okna Plastová okna Energie Energetika Úspory energií