EnergoZrouti.cz

Toyota pracuje na vodíkové verzi oblíbeného terénního Hiluxu

  
Martin Bárta
2. 12. 2022 ▪ 13:17

Už v příštím roce by měly vzniknout první prototypy terénního modelu Hilux od japonské Toyoty. Využívat by měly upravené palivové články, které nyní využívá vodíkový model Mirai.

Vodíková Toyota Hilux
Vodíková Toyota Hilux
Foto: Toyota

Toyota Hilux, která se stala velmi oblíbeným terénním vozidlem, jež bohužel v některých případech proslavily i mnohé teroristické organizace by se podle firmy měla dočkat vodíkové verze. Společnost Toyota Motor Manufacturing UK totiž prostřednictvím centra pro pokročilé pohony získá dotaci právě na vývoj vodíkové verze modelu Hilux.

Díky podpoře britského centra pro pokročilé pohony (APC) by měla Toyota ve spolupráci s dalšími firmami z Velké Británie upravit současnou druhou generaci vlastních palivových článků. Ty už v současnosti využívá třeba nejnovější verze Toyoty Mirai, která byla jedním z prvních komerčně prodávaných vozidel poháněných vodíkem.

Bude takto vypadat nová Multipla?

Toyota patří dlouhodobě mezi jednu z hlavních automobilek, které se na vývoji vodíkových vozidel podílejí. Právě terénní Hilux je díky své velikosti dalším vhodným kandidátem, který by mohl palivové články, jež z vodíku vyrábí elektřinu pro pohon elektromotorů využívat.

Oficiálně by první prototypy měly v britském závodě Toyoty v Burnastonu vzniknout během příštího roku. Následně chce firma tato vozidla testovat a připravit na malosériovou výrobu.




Štítky: Auto Toyota Hilux Vodík