EnergoZrouti.cz

Barcelona letos zezelená. Ve městě začne jezdit 38 nových autobusů na vodík, dodá je Solaris

  
Tomáš Jelínek
25. 1. 2024 ▪ 15:27

Barcelona bude mít už letos výrazně ekologičtější veřejnou dopravu. Cestující ve městě by totiž mělo začít vozit až 38 nových autobusů na vodík. Jejich nulové emise by měly prospět vzduchu ve městě a snížit i jeho ekologickou stopu.

Kloubový Solaris Urbino 18M electric v ulicích Barcelony
Kloubový Solaris Urbino 18M electric v ulicích Barcelony
Foto: Solaris

Už v letošním roce začnou v ulicích španělské Barcelony přepravovat cestující nové autobusy na vodík. 36 nových autobusů v délce 12 metrů a dva kloubové vozy dodá provozovateli veřejné dopravy Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) polský Solaris.

Nákup nových ekologických autobusů je součástí rozhodnutí města rozšířit dopravní prostředky s nulovými emisemi, poháněné vodíkovou technologií.

Vodíkové autobusy Urbino 12 se budou moci pochlubit palivovými články o výkonu 70 kW, zatímco jejich kloubové protějšky nabídnou výkon až 100 kW. Kromě toho budou vybaveny trakční baterií Solaris High Power a centrálním trakčním elektromotorem.

Cestující v Barceloně tak mohou již brzy očekávat nejen ekologickou, ale i pohodlnou jízdu. Autobusy budou vybaveny účinnou klimatizací, USB porty pro dobíjení mobilních zařízení a řadou bezpečnostních prvků, včetně systému eMirror, který nahrazuje tradiční boční zrcátka kamerovým systémem nebo zařízením Mobileye Shield+, snižujícím riziko kolizí s chodci a cyklisty.




Štítky: Barcelona Španělsko Doprava Autobusy MHD Veřejná doprava Vodík
Zdroj: TZ Solaris