EnergoZrouti.cz

Vodík v osobních automobilech je slepá ulička, Shell uzavírá první čerpací stanice

  
Martin Bárta
10. 2. 2024 ▪ 09:12

Má to vodík v osobních automobilech jako palivo, které mělo zajistit budoucnost spočítané? Podle aktuálního zavírání čerpacích stanic Shell na vodík by se to tak mohlo zdát. Bateriová vozidla totiž oproti němu bezkonkurenčně vedou.

Uzavření vodíkových čerpacích stanic majitele vodíkových aut nepotěší
Uzavření vodíkových čerpacích stanic majitele vodíkových aut nepotěší
Foto: Martin Bárta / DALL.E

Vodík nebo baterie? Ještě nedávno bylo toto téma mezi výrobci automobilů velmi žhavé. V současnosti už podle podílu na trhu se zdá, že je ale celá situace vyřešena. Vodík totiž pravděpodobně zůstane palivem hlavně pro nákladní automobily, vlaky či pro ekologizaci průmyslu. Ukazuje na to i současná situace u kalifornských čerpacích stanic ropné společnosti Shell.

Ta se totiž podle svého oznámení rozhodla k okamžitému uzavření všech sedmi čerpacích stanic na vodík, které v Kalifornii provozovala. Podle firmy k uzavření čerpacích stanic přispěly hlavně tržní faktory, což ukazuje na dlouhodobě řešené téma v médiích. Automobilů na vodík je totiž stále velmi malé množství, oproti tomu zásobování těchto čerpacích stanic a samotná výroba vodíku je zatím velmi nákladná.

Ropný gigant, který s vodíkem koketuje už vcelku dlouhou dobu tak už pravděpodobně přehodnotil svou strategii a bude se více soustředit na instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily na baterie. Tyto dobíjecí stanice už se přitom objevují na stále více standardních čerpacích stanicích pod značkou žluto-červené mušle po celém světě.

Ačkoliv pro majitele vodíkových vozidel ve státě Kalifornie nejde o nijak příznivou zprávu, čerpání paliva do jejich vozidel zatím úplně ohroženo nebude. Kalifornie má totiž jako jeden ze států, který velmi podporuje snižování emisí skleníkových plynů a přechod na alternativní zdroje celkem 55 vodíkových čerpacích stanic, majitelé vozidel tak o palivo úplně nepřijdou.

Situace nejen v USA ale ukazuje na to, že vozidla jako Toyota Mirai, Hyundai Nexo a pár dalších zůstanou pravděpodobně jen jednou z ukázek toho, že vodík v osobních automobilech byl slepou uličkou.




Štítky: Vodík Auto Doprava Shell Vodíková auta