EnergoZrouti.cz

Místo plynu vodík. V Nizozemsku začala výstavba první části „vodíkovodu“. Celkem by měl měřit 1200 km

  
Martin Bárta
2. 11. 2023 ▪ 17:16

Ekologičtější průmysl a příprava na budoucnost. Nizozemsko zahájilo u Rotterdamu výstavbu prvních kilometrů nového potrubí pro přepravu vodíku. První úsek bude mít 30 kilometrů, celkem by ale měla síť potrubí dosahovat až 1 200 kilometrů.

Nizozemský král Vilém-Alexandr (uprostřed) při zahájení prací na vodíkové síti
Nizozemský král Vilém-Alexandr (uprostřed) při zahájení prací na vodíkové síti
Foto: Gasunie

Už v příštích letech by v rámci Evropské unie mohl vodík zvyšovat tempo, kterým pomáhá v ekologizaci nákladní dopravy a průmyslu. Pomoci by k tomu mohla i první část nové vodíkové sítě, kterou zahájilo Nizozemsko u Rotterdamu. Celkem by měla mít nizozemská národní infrastruktura pro vodík až 1 200 kilometrů potrubí.

Zahájení výstavby u Rotterdamu, kterou bude mít na starosti nizozemský provozovatel plynárenské infrastruktury – Gasunie se účastnil i král Vilém Alexandr Nizozemský. První úsek, který by měl v nejbližší době vzniknout bude měřit 30 kilometrů a bude určen k přepravě vodíku z přístavu a průmyslového parku Tweede Maasvlakte (Maasvlakte 2) do rafinérie společnosti Shell v Pernisu.

Aktuálně zahájená stavba by měla pomoci s propojením průmyslových uzlů v celém Nizozemsku a také napojení na budoucí projekty v Německu a Belgii.

Mimo propojení průmyslových firem, které budou vodík vyrábět, ale i využívat pro snížení emisí z vlastního provozu by mělo být součástí sítě v budoucnu i speciální uložiště. To by mělo využívat solné jeskyně, které jsou k podobnému účelu vhodné. Ostatně studii na využití solných jeskyní pro ukládání vodíku už dříve zahájili například ve Francii, kde by k tomuto účelu mohly být využity jeskyně na jihozápadě země.

Současná část vodíkové infrastruktury, jejíž stavba byla u Rotterdamu zahájena by měla celkem vyjít na 100 milionů EUR (asi 2,44 miliardy korun). Celková plánovaná infrastruktura o délce 1 200 kilometrů by pak měla vyjít na 1,5 miliardy EUR.

„Dnes zahajujeme výstavbu nizozemské vodíkové sítě a to nás naplňuje velkou hrdostí. Je to nový milník v přechodu k udržitelnějšímu zásobování energií v Nizozemsku a severozápadní Evropě. Chtěl bych poděkovat všem našim partnerům, že to umožnili. Díky bezmeznému úsilí všech zúčastněných zde dnes můžeme začít stavět,“ uvedl k zahájení výstavby Han Fennema, generální ředitel Gasunie.




Štítky: Vodík Nizozemsko Ropa Plyn Rotterdam