EnergoZrouti.cz

Němečtí vědci vytvořili unikátní technologii pro transport vodíku

  
Martin Bárta
4. 4. 2021 ▪ 09:44

Němečtí vědci přišli s unikátní technologií, která zajistí masivní rozvoj vodíkové infrastruktury. Díky využití současných plynovodů k distribuci se ušetří velké finanční prostředky.

Plynovod
Plynovod
Foto: Mike Benna / Unsplash

Není to tak dávno, co se němečtí vědci z Fraunhoferova institutu pochlubili novou technologií na výrobu vodíkové pasty, která by mohla uložit až desetkrát více energie jak dnešní bateriové články. To by posloužilo hlavně menším zařízením či vozidlům jako jsou třeba skútry.

Ekonomická přeprava bez výraznějších investic

Jedním z hlavních problémů vodíku je ale v současné době jeho transport z místa výroby ke konečným spotřebitelům. A právě na to vědci z Fraunhoferova institutu mysleli tentokrát. Jejich nová membránová technologie totiž umožní snadnější přepravu vodíku ve stávajících distribučních sítích zemního plynu.

Právě v plynovodech by tak v budoucnu mohl krom zemního plynu proudit i vodík, ten by ale nemusel být využíván jen pro vytápění domácností a firem či jen jako příměs zemního plynu, ale mohl by být plnohodnotně využit samostatně. Membránová technologie německých vědců totiž umožňuje zemní plyn a vodík vedený ve společném potrubí oddělit tak, aby mohly být plyny využity samostatně.

Jejich membránová technologie je totiž energeticky velmi účinná a navíc ekonomická. Látky by tak v rozvodných sítích zemního plynu byly přepravovány společně a poté na konečném místě určení separovány. Právě to je pro vodík významný krok vpřed jelikož dosud byl distribuován spíše nákladními automobily či vlaky, což je pro jeho širší využití další prvek zdražující jeho přepravu.

Velké sítě plynovodů umožní rychlejší rozvoj vodíku

Právě na přepravu vodíku se zaměřuje iniciativa HYPOS (Hydrogen Power Storage & Solutions East Germany – Řešení pro skladování a transport vodíku ve východním Německu). Jejich společným cílem je vytvoření inteligentní infrastruktury distribučních sítí a skladovacích stanic, které zpřístupní zelený vodík ve všech regionech.

Kanálky oddělující plyny , ...
Jen v Německu je podle vědců 511 000 kilometrů dlouhá plynová rozvodná síť a 33 skladovacích míst. Její využití i pro distribuci vodíku je tedy na místě.

Nová technologie pro filtraci obou plynů využívá uhlík, který vytváří tenkou vrstvu na porézních keramických podkladech. Tam působí jako membrána a odděluje zemní plyn a vodík od sebe. Právě póry v uhlíku jsou pro tento způsob velmi vhodné jelikož mají menší průměr než nanometr a plyny tak dokáží snadno separovat.

Během procesu separace se vodík a zemní plyn tlačí přes trubičkové moduly. Menší molekuly vodíku jsou přitom protlačovány přes póry v membráně a dostávají se ve formě plynu ven. Větší molekuly metanu jsou naopak membránou zadrženy. To vytváří vodík s 80 % čistoty. Následující filtrace v druhém separačním kroku zajistí čistotu přes 90 procent.

Výhodou vodíku oproti zemnímu plynu jsou nulové emise skleníkových plynů, při jeho spalování totiž vzniká jen voda a vodní páry. Vodík je už v současnosti využíván v dopravě pro pohon vlaků. Jeho další rozvoj se ale teprve očekává i díky masivním investicím Evropské unie.




Štítky: Vodík Německo Věda
Zdroj: Fraunhofer