EnergoZrouti.cz

Thajský národní park bojuje s odpadky, posílá je turistům domů

  
Nikola Stránská
21. 9. 2020 ▪ 17:00

Thajské ministerstvo životního prostředí připravilo překvapení pro neukázněné návštěvníky národního parku Khao Yai. Odpadky, které v něm odhodí totiž zabalí a pošle turistům domů.

Národní park Khao Yai - Thajsko
Národní park Khao Yai - Thajsko
Foto: Josch13 / Pixabay

Správcům nejstaršího thajského národního parku Khao Yai, který se nachází poblíž Bangkoku došla trpělivost se stále se zvětšujícím nepořádkem, který v cenné přírodě odhazují turisté.

Plechovky, lahve a obaly od potravin které ve vzácné přírodě stále přibývají byly už nesnesitelné. Ministerstvo životního prostředí Thajska tak teď podle webu Independent přišlo s novinkou – odpad posílá turistům domů poštou zpět. Každý návštěvník tak nyní musí při návštěvě parku uvést adresu, kde bydlí.

„Tyto věci jste zde zapomněli“ stojí v dopise turistům

Ministr životního prostředí Varawut Silpa-archa nyní na svém Facebooku zveřejnil snímky odpadků i s dopisem, které jsou odesílány turistům. V dopise stojí: „Tyto věci jste zde zapomněli“. Ministerstvo tak chce tímto krokem mediálně varovat turisty před dalším odhazováním odpadu v přírodě.


Jak uvedl ministr Silpa-archa, je odhazování odpadů v národních parcích v Thajsku trestným činem. Při odsouzení by se tak neukáznění turisté mohli vystavit trestu až pěti let vězení.

Problémy s turisty evidují ve zvýšené míře i České národní parky

Problémy s neukázněnými turisty, kteří plaší zvěř, vjíždějí do lesů auty či právě odhazují odpadky řeší ve stále větší míře i tuzemští správci národních parků.


Současná pandemie COVID-19 totiž přilákala ve volných dnech více lidí do lesů i národních parků, tam se ale podle správců mnoho z nich neumí chovat. Výjimkou tak není ani zakládání skládek v těch nejchráněnějších oblastech. Problémy také během letošní turistické sezóny museli řešit správci Národního parku Krkonoše na naší nejvyšší hoře Sněžce. Turisté totiž kvůli fotografiím přelézali ochranné ploty, které brání vstupům na chráněné Alpínské trávníky. Správci tak ve spolupráci s polskými kolegy nainstalovali nové ochranné sítě ani to však některé turisty neodradilo od jejich překračování. Za tyto delikty přitom hrozí vysoké pokuty.




Zdroj: Independent,Facebook