EnergoZrouti.cz

Švédská firma používá drony na kácení stromů, zabrání tím ničení lesů od harvestorů

  
Martin Bárta
5. 4. 2022 ▪ 17:08

Kácení stromů by v budoucnu mohlo být mnohem jednodušší a bez dalších dopadů, které v lesích vytvářejí těžební stroje. Nahradit by je totiž podle švédské firmy mohly elektrické drony, které dokáží strom ořezat, pokácet a nakonec i vzduchem odnést z lesa.

Dřevo
Dřevo

Vytvoření lesnictví budoucnosti. Přesně tak by se dala popsat snaha švédské společnosti AirForestry, která vnáší moderní technologii 21. století do lesů. Firma totiž vyvíjí elektrický dron, který by měl lesníkům výrazně usnadnit vytváření hodnotných lesů, které vydrží i po další generace.

Šetrnější péče o lesy i snížení emisí

Ačkoliv už v současné době jsou drony využívány jako pomocníci lesníků například při vyhledávání oblastí, kde stromy výrazně poškodil kůrovec, jejich využití přímo pro těžbu dřeva je vcelku unikátní. Švédská firma tím chce dosáhnout toho, aby byly lesy odolnější, udržitelnější a zároveň nebyl les při takzvané probírce ničen těžkými harvestory.

Právě harvestory, které váží i víc jak 15 tun jsou velkým problémem při svém pohybu v lese. Těžký stroj snadno ničí lesní cesty, aby se dostal až ke stromům určeným k těžbě. Při přesunech tak stroje velmi často poškodí nejen cesty, ale i keře a okolní stromy. Problémem může být i to, že využívají dieselové motory, které jsou neekologické ale v lese i značně hlučné.

Drony sice v současnosti nedokáží plně nahradit práci harvestoru, který strom pokácí, odstraní z něj větve a nakonec i nařeže na dřevo vhodné k přepravě i tak ale mohou být velkým pomocníkem. Technologie od AirForestry se totiž zaměřuje hlavně na takzvanou probírku lesů, při které dochází k odstraňování menších porostů tak, aby bylo uvolněno místo pro jiné.

A právě u menších stromů mají drony velkou výhodu. Strom dokáží stejně jako harvestory pokácet, ořezat od větví a nakonec jej i odnést vzduchem místo tahání po zemi a ničení dalších lesních cest. Dron AirForestry ovládaný člověkem tak ke stromu přiletí, pomocí zařízení které má na sobě zavěšené strom seshora ořeže od větví a nakonec odřízne. Dron následně se stromem, který speciální zařízení obejme může odletět.

Probírka menších stromů je tak snadno proveditelná i bez těžkých strojů. Podle samotné společnosti, která se vývojem dronu zabývá může jen ve Švédsku využívání této metody snížit emise oxidu uhličitého o 150 tisíc tun. Technologie navíc nabídne mnohem větší šetrnost k lesům.

„AirForestry je geniální. Jakmile pochopíte, že těžba ze vzduchu pomocí dronů je možná, připadá vám to jako jediná cesta vpřed a uvědomíte si, že je naprosto šílené, že to dosud nikdo neudělal. Naše lesnická technologie umožňuje vyvážit globální potřebu obnovitelné energie z biomasy se zdravějšími lesy a větší biodiverzitou. S AirForestry máme příležitost udělat velký průmysl ještě zelenějším a ještě lepším pro živou planetu.“ uvedla spoluzakladatelka společnosti Caroline Walerudová.




Štítky: Lesy Těžba Švédsko AirForestry
Zdroj: RED