Přestaňte péct cukroví na horkovzduch. Nastavte tento program a bude křehké jako od babičky

     
Martina Minaříková
8. 12. 2025 ▪ 12:30

Pečení cukroví je v mnoha domácnostech tradičním programem prosincových dní. I přesto se ale najdou chyby, kterých se lidé rok co rok dopouštějí a které mohou ovlivnit kvalitu výsledného cukroví. Patří mezi ně i správná volba pečicího programu.

Nadýchané cukroví závisí na správném pečení.
Nadýchané cukroví závisí na správném pečení.
Foto: Shutterstock

Těsto na cukroví reaguje na teplotu a čas pečení velmi citlivě. Jestliže se byť jen nepatrně odchýlíte od přesného postupu a nastavení trouby, můžete se dočkat nepovedených kousků. Každý druh cukroví potřebuje jiný přístup a jiný program, často poznáte už po několika málo minutách pečení, že jste nezvolili správně. Typickým příkladem může být pečení na horkovzduch, které nesvědčí hned několika druhům cukroví.

Pozor na předhřívání trouby

Zvlášť při pečení cukroví je dodržování správné teploty naprosto klíčové. Ohlídejte si proto, abyste cukroví do trouby nedávali příliš brzy. Jestliže trouba nebude dostatečně předehřátá, těsto může začít měknout jiným způsobem a výsledné cukroví se nehezky rozteče. Teplota uvnitř trouby musí být stabilní už od začátku pečení. Proto nikam nespěchejte a opravdu vyčkejte, až trouba dosáhne požadované teploty. S jejím přesným určením vám může vypomoct kuchyňský teploměr.

Linecké cukroví na horkovzduch nepečte. , ...

Ne vždy je funkce horkovzduchu vhodná

Velmi záleží na konkrétním druhu cukroví. Například pro drobné a tenké pečivo pečení na horkovzduch vhodné není, protože by způsobilo jeho vysušení a ztvrdnutí. Typickým příkladem jsou vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo obecně křehké máslové těsto. Ve všech případech se cukroví při pečení na horkovzduch může zdeformovat, lámat nebo vysušit. Proto je vhodnější zvolit pečení klasickým horním a dolním ohřevem.

Ohlídejte si také, abyste cukrovím plech příliš nepřeplnili. Pokud by se vám to náhodou přihodilo, cukroví by nemělo prostor se zvednout a správně se propéct. Výsledkem by tak byly nevzhledné, slepené kusy, které navíc nebudou rovnoměrně propečené. Daleko lépe uděláte, když budete cukroví péct po malých dávkách a mezi jednotlivými kousky necháte na plechu dostatečně velké mezery.

Rozhodně také není jedno, kam přesně plech uvnitř trouby umístíte. Každá trouba má sice svá specifika, nicméně platí, že plech s cukrovím umístěný do horní části trouby zajistí rychlejší zhnědnutí. Naopak v dolní části trouby může dojít k rychlejšímu upečení spodku cukroví. Nejjistější variantou je tudíž umístění plechu zhruba ve střední části trouby.

Pečte podle druhu

Většina druhů cukroví se peče obvykle po dobu 8 až 10 minut. Při pečení je dobré nikam neodcházet a cukrové průběžně kontrolovat. Jakmile totiž u lineckého nebo rohlíčků lehce zrůžoví či zezlátnou okraje, je hotovo. Po vyndání z trouby obvykle cukroví na horkém plechu ještě takzvaně „dojde“. Například linecké cukroví právě takto získává svou charakteristickou křehkost. Správné dopečení poznáte i podle typické jemné máslové vůně, která se začne linout přesně ve chvíli, kdy je těsto téměř hotové a připravené k vytažení z trouby.

U specifických druhů cukroví typu pusinek či laskonek se volí nižší teplota a delší čas pečení nebo sušení. Například pusinky mají rády teplotu okolo 100 °C, při teplotě 110 až 120 °C to lze také, ale počítejte s tím, že pusinky mohou začít hnědnout.

Pusinky vyžadují pečení na nižší teplotu. , ...

Dostatečně upečené perníčky zase poznáte podle matného povrchu. Pozor, ne lesklého, protože ten naopak znamená nedopečený střed. Barva upečeného perníčku by měla být zlatavá. Hlídejte si také okraje – pokud rychle tvrdnou, ale střed ještě upečený není, plech v troubě otočte a pečte na nižší teplotu.

Správné načasování

S přesnou teplotou na pečení souvisí také otevírání trouby. I takováto zdánlivá banalita se na výsledné kvalitě cukroví podepisuje. Ve většině případů lidé troubu otevírají, až se jim zdá, že barva cukroví je v pořádku. Leckdy ovšem bývá už pozdě, protože cukroví se dopéká zbytkovým teplem z rozehřátého plechu a jakmile dobu pečení přetáhnete, bude tvrdé. Proto ho vytahujte z trouby o chvilku dřív, než si myslíte. Do ideální konzistence a barvy dojde samo.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Pečení Cukroví Tipy a triky
Zdroj: toprecepty.cz, prozeny.cz, svetcukraru.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější