EnergoZrouti.cz

Brno se v sobotu bude snažit zasadit co nejvíce sazenic stromů v oboře Holedná

  
Tomáš Jelínek
2. 5. 2022 ▪ 13:00

Brněnské lesy chystají na sobotu akci pro celou rodinu. Během jednoho dne by totiž chtěly zalesnit co největší množství holin vzniklých po kůrovcové kalamitě. Pro účastníky bude zajištěna doprava i občerstvení.

Výsadba stromků
Výsadba stromků
Foto: Ashley Worsham-Giaccone / Unsplash

Už v sobotu 7. května 2022 zahájí v Brně akci Sázíme stromy pro Brno. Jejím cílem je během jediného dne vysadit na předem určených místech co nejvíce sazenic stromů. Ty by měly pomoci zlepšit stav městských lesů a s rychlým zalesněním holin, které byly vytvořeny po kůrovcové kalamitě na Brněnsku.

„Kůrovcová kalamita poznamenala lesy nejenom na Brněnsku, ale v celé republice. Naší snahou bude vykácené holiny co nejdříve zalesnit. Na sobotu 7. května jsme proto připravili akci pro veřejnost, při které budeme v Oboře Holedná sázet nový les. Máme nachystáno přibližně 6 tisíc sazenic, mezi nimiž je nejvíce zastoupen dub a v menším množství i buk. Lesy totiž sázíme smíšené tak, aby byly odolné vůči změnám počasí a škůdcům. Každý se na místě dozví, jak se sazenice pěstují, jak se následně vysazují v terénu a jakým způsobem je o ně pečováno. Připraven bude i doprovodný program: za zmínku stojí například lesní pedagogika nebo vystoupení trubačů,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík, který nad akcí převzal záštitu.

Samotná akce se uskuteční od 10 do 16 hodin. Zájemci, kteří se mohou účastnit i s menšími dětmi najdou místa, kde se bude sázet přímo na mapě, kterou městské lesy vytvořily. V den konání akce budou navíc po celé oboře Holedná umístěny i naváděcí cedule, které účastníkům pomohou s orientací.

„Vzhledem k tomu, že se v okolí obory nenachází dostatek parkovacích míst, apelujeme na zájemce, aby využili městské hromadné dopravy. Dopravní podnik posílí i některé spoje vedoucí k Holedné. Po oboře bude v průběhu akce jezdit vláček Zoo Brno a vozit dobrovolníky na místa, kde se bude sázet. Určen je především pro menší děti a návštěvníky se sníženou pohyblivostí. Vyjíždět bude vždy od divokých prasátek,“ doplnil Petr Hladík.

Veškeré aktuality budou zveřejněny na Facebookovém profilu organizátora, tedy městské společnosti Lesy města Brna. Pro účastníky bude zajištěno občerstvení, organizátoři ale doporučují volit především vhodnou obuv a pokud je to možné, vzít si s sebou rukavice.




Štítky: Brno Výsadba Stromy Kůrovec
Zdroj: RED