EnergoZrouti.cz

Ekologická Tesla? Podle satelitních snímků byly pro výstavbu německé továrny pokáceny stovky tisíc stromů

     
Tomáš Jelínek
22. 8. 2024 ▪ 09:12

Výroba elektromobilů americké značky Tesla nemusí být tak ekologická, jak se firma snaží prezentovat. Podle satelitních snímků se odhaduje, že pro výstavbu německé továrny muselo být poraženo asi půl milionu stromů.

Tesla nemusí být tak ekologická jak se zdá. Jen kvůli výstavbě jedné továrny pokácela stovky tisíc stromů
Tesla nemusí být tak ekologická jak se zdá. Jen kvůli výstavbě jedné továrny pokácela stovky tisíc stromů
Foto: Unsplash

Tesla, globální lídr ve výrobě elektromobilů, se pyšní svou vizí udržitelné budoucnosti, kterou pravidelně prezentuje na svých webových stránkách ale i prostřednictvím svého ředitele, excentrického miliardáře Elona Muska. Výrobce elektromobilů tvrdí, že jejich produkty a technologie přispívají ke snížení globálního uhlíkového otisku. Tesla tak zdůrazňuje, že jejich cílem je „určit trend pro udržitelnost v automobilovém průmyslu“ a že jejich továrny jsou navrženy tak, aby byly co nejefektivnější a měly co nejmenší dopad na životní prostředí.

Tento obraz udržitelnosti a environmentální odpovědnosti však firmě kazí zpráva, že pro výstavbu nové továrny Gigafactory v Německu bylo pokáceno půl milionu stromů. Továrna, která se nachází v oblasti Grünheide poblíž Berlína, je klíčovou součástí plánů Tesly na rozšíření výroby elektromobilů v Evropě. Satelitní snímky zveřejněné v článku na The Guardian však odhalily rozsáhlou deforestaci v oblasti, kde nyní stojí Gigafactory.

Tato situace vzbudila rozporuplné reakce. Zastánci Tesly argumentují, že oběti na životním prostředí jsou nezbytné pro urychlení přechodu na čistou energii. Kritici však upozorňují, že kácení takového množství stromů je v přímém rozporu s vizí společnosti, která se prezentuje jako šampion udržitelnosti.

Tesla tvrdí, že se zavázala k obnově ekosystémů a že za každý pokácený strom plánuje vysadit několik nových stromů na jiném místě. Kritici ale namítají, že takové kompenzační opatření nemusí mít stejný ekologický přínos jako zachování původního lesa.

Tento případ poukazuje na složitost environmentální politiky ve spojitosti s rozvojem průmyslu. Ačkoli elektromobily jako takové mohou pomoci snížit závislost na fosilních palivech, jejich výroba – včetně výstavby továren – může mít značné dopady na životní prostředí, na což upozorňují i někteří ekologové. Otázkou tedy zůstává, zda je možné dosáhnout skutečně udržitelné výroby, aniž by došlo k výrazným ztrátám na přírodních zdrojích.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Německo Elektromobily Tesla Elon Musk Stromy Lesy Životní prostředí


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.