EnergoZrouti.cz

Vykácených lesních ploch vloni navzdory slibům přibylo

  
Markéta Bártová
27. 6. 2023 ▪ 13:41

Tempo jakým dochází k likvidaci lesních ploch v loňském roce opět dramaticky zesílilo. Celosvětově došlo k úbytku lesů, které by pokryly plochu celého Švýcarska. Ačkoliv na některých místech se situace zlepšila, celkový výhled je stále velmi negativní.

Závazky, které měly snížit odlesňování nefungují
Závazky, které měly snížit odlesňování nefungují
Foto: Unsplash

Ačkoliv problém odlesňování patřil na Konferenci OSN o změně klimatu (COP21), která se v roce 2021 konala ve skotském Glasgow mezi jedno z hlavních témat a světoví politici se zavázali, že začnou činit další kroky, aby se odlesňování zastavilo a lesy se naopak začaly obnovovat – problém pokračuje i nadále. Podle nového výzkumu totiž jen v loňském roce došlo k vykácení plochy tropických lesů na rozloze 4,1 milionu hektarů.

Pro lepší představu bylo v loňském roce vykáceno tolik lesů kolik by pokrylo plochu Švýcarska. I přes sliby politiků z celého světa se navíc ztráty lesních porostů nesnížily ale naopak zvýšily. Každou minutu tak v loňském roce bylo na Zemi vykáceno tolik lesů, kolik by zabralo zhruba plochu 11 fotbalových hřiš­ť.

Hlavním viníkem odlesňování přitom byla Brazílie, kde stále dochází k enormnímu a často nelegálnímu kácení či vypalování velkých lesních ploch. Ty jsou následně nejčastěji využívány pro chov dobytka (asi z 70 – 80 %) či pěstování palmy olejné a sóji.

Země s největším úbytkem lesních ploch v roce 2022 , World Resource...

Právě v Brazílii se očekávalo, že se situace zlepší s příchodem nástupce prezidenta Bolsonara, za jehož dobu vládnutí došlo k největším ztrátám tropických lesů. Nový prezident Lulo Da Silva ovšem i přes zátahy na nelegální odlesňování a obnovení agentury pro ochranu životního prostředí zatím nedokázal problém odlesňování dramaticky otočit.

Data nové studie ale ukazují, že zatímco v Brazílii se situace zhoršovala, jiné země na tom byly naopak lépe. Například Malajsie a Indonésie totiž dokázaly udržet ztráty lesů blízko rekordní úrovni z minulých let. Rozsáhlé tempo odlesňování tak na těchto místech radikálně zpomalilo a signalizuje větší pozornost místních politiků na tuto problematiku.

Zlepšení v Malajsii a Indonésii ovšem velmi překrývá zvětšující se množství vykácených ploch ve zmiňované Brazílii, Ghaně nebo Bolívii. Podle studie tak lidstvo přichází o velmi důležitý prvek v boji proti změně klimatu a udržení biodiverzity. V současnosti tak lidstvo podle výsledků není na cestě ke splnění hlavních závazků stanovených na COP21.




Štítky: Lesy Odlesňování Stromy Klima Deštné pralesy Pralesy