Předehřívání trouby je často úplně zbytečné. Tohle dělají místo toho šéfkuchaři
Předehřívání trouby patří v mnoha domácnostech ke kuchařským standardům. Lidé jsou zvyklí si v mezičase připravit jednotlivé ingredience, zpracovat je a posléze je vkládat už do vyhřáté trouby. Ne vždy se ovšem jedná o správné rozhodnutí.
Řada kuchařských profesionálů k tomu naopak přistupuje zcela jinak. Předehřátí trouby volí až podle konkrétních receptů, kterým se v ten den hodlají věnovat. Existují totiž pokrmy, u nichž předehřívání trouby nejen že není nutné, ale ani vhodné. Mohlo by dojít k poškození jídla nebo k jeho nedostatečné přípravě. Kdy tedy předehřívat a kdy naopak nikoli?
Pečte podle těsta
Předehřívání trouby se řadí mezi důležité kuchařské postupy, které významně ovlivňují kvalitu výsledného produktu. Zejména u některých druhů pečiva a moučníků hraje naprosto klíčovou roli. Velmi důležitý je také přesný časový rozvrh pečení – pokud zahájíte pečení později, může to vést k nerovnoměrnému propečení a k nedokonalému výsledku. Vidět to bývá například při pečení chleba či masa.
- Pečivo s droždím či kypřicím práškem
Různé koláče, moučníky nebo i chleba vyžadují, aby se jejich těsto začalo péct okamžitě po vložení do trouby. Ta navíc musí mít dostatečně vysokou teplotu (podle toho, co udává recept). V tomto případě je tedy předehřívání trouby nutností. Jen tak dosáhnete toho, aby těsto mělo požadovaný objem, vláčnost a strukturu.
- Těsto se sněhem či křehké těsto
Při nízké teplotě ztrácejí šlehaná těsta vzduch. Mohou se z nich pak stát nevzhledné, slepené patvary, které nikdo nebude chtít ochutnávat. Opět je tedy nutné podle pokynů v receptu troubu předehřát. To stejné platí rovněž pro těsta s vysokým podílem tuku, typicky se jedná o listová nebo křehká těsta. Předehřátí trouby v tomto případě zabrání předčasnému úniku tuku.
- Křupavá kůrka
Zlatavá kůrka je u pečeného masa jednou z nejlepších částí. Pokud jí chcete dosáhnout, určitě troubu dejte předehřát. V opačném případě se surovina ohřívá pomalu a požadovaná křupavá struktura tak nemá šanci vzniknout.
- Pokrmy bohaté na vodu
V tuto chvíli je předehřívání trouby zbytečnou činností. Nákypy či pomalu pečená masa zvládnete v pohodě připravit i ve studené troubě, při pomalém zahřívání se z nich navíc stane delikátní pochoutka. Dobrou strukturu a chuť zajistí dostatečné množství tekutin, které potravina obsahuje.
Předehřívání trouby není nutné ani u předpřipravených pokrmů, jakými jsou například mražené pizzy nebo různá hotová jídla. Výrobci těchto druhů jídel je většinou připraví tak, aby je bylo možné vložit ihned do studené trouby.
Šéfkuchařovy tipy, jak pracovat s troubou
Každý správný a zkušený kuchař ví, že trouba není jen o strohém nastavování teploty, ale spíš o celkovém pochopení, jak spotřebič pracuje a jak pracuje samotné těsto či suroviny.
- Postupujte podle toho, co zrovna pečete. Dušená či zapékaná jídla nepotřebují předehřátou troubu. Stejně tak jídla, která se pečou déle než 30 minut.
- Speciální péče pro pečivo a dezerty. Ty totiž potřebují předehřátou troubu vždy! Díky okamžitému nástupu tepla se propečou správně.
- Zbytečně troubu neotvírejte. Příliš časté otevírání trouby rozhodně nepřispívá k dobrým kulinářským výsledkům. Navíc při něm spotřebujete až dvakrát více energie. Proto pro kontrolu pečené suroviny použijte skleněná dvířka a vnitřní osvětlení.
- Využívejte zbytkové teplo. Po vypnutí trouby ji ihned neotvírejte a nevytahujte jídlo ven. Teplo, které uvnitř stále zůstává, napomůže k perfektnímu dopečení masa nebo jiného zapečeného jídla, aniž by se se spotřebovávala další energie.
- Svou troubu využívejte naplno. Pořádně prozkoumejte nabídku pečicích programů a dalších funkcí. Pokud například trouba disponuje horkým vzduchem, volte ho pokaždé, když si to daný recept vyžaduje. Pečení pomocí horkého vzduchu je navíc z energetického hlediska efektivnější. Troubu můžete nastavit na nižší teplotu a pečení bude rychlejší.

























































