EnergoZrouti.cz

Invazní hmyz do roku 2050 zabije přes 1,5 milionů stromů jen v USA, varují vědci

  
Markéta Bártová
20. 3. 2022 ▪ 07:32

Výsadba stromů za miliardy korun bude nutná kvůli aktivitě invazních druhů hmyzu. Nejvíc stromů přitom poškodí jediný brouk a to kvůli nízké rozmanitosti lesů. Podobně jako tomu bylo v Česku s kůrovcem.

Polník jasanový
Polník jasanový
Foto: Sam Droege, Public domain

Téměř 1,5 milionu stromů v ulicích a lesích Spojených států amerických bude během příštích 30 let zničeno kvůli působení invazních druhů hmyzu jako je třeba polník jasanový. Alespoň to uvádí nová studie publikovaná ve vědeckém časopise British Ecological Society's Journal of Applied Ecology.

Většinu stromů zabije jediný brouk. I kvůli špatnému hospodaření v lesích

Nahrazení stromů za nové přitom podle výzkumníků z několika organizací nebude levnou záležitostí a majitele pozemků, kterými jsou nejen soukromníci ale i úřady a stát vyjde na více než 900 milionů dolarů (19,2 miliardy korun).

Studie, na které se podíleli odborníci z McGillovy univerzity v USA, USDA Forest Service Southern Research Station, tedy federální organizace starající se výzkum v oblasti lesnictví a také univerzity v Severní Karolíně ukazuje, že 90 % úhynů pouličních stromů bude mít na svědomí jediný druh hmyzu. Právě tím je invazní polník jasanový (Agrilus planipennis) u kterého vědci očekávají, že zabije prakticky všechny jasany ve více jak 6 tisících městských oblastech po celých USA.

Svou celostátní předpověď vytvořili výzkumníci na základě dat ze z přibližně 30 tisíc městských oblastí po celých USA. Nejhorší dopad bude mít invazivní hmyz hlavně v oblastech v okolí New Yorku, Chicaga a Milwaukee. Právě v těchto oblastech je totiž velké množství jasanů, které budou v blízké budoucnosti čelit velmi silným atakům ze strany polníka jasanového.

„Výsledky výzkumu mohou poskytnout varování před vysazováním jediného druhu stromu v celých městech, jak se to stalo s jasany v Severní Americe. Zvyšující se diverzita městských stromů poskytuje větší odolnost proti zamoření škůdci. Ačkoliv tak víme, že monokultury lesů jsou snadnějším cílem při napadení škůdci, velké množství měst stále vysazuje právě široké monokultury“ uvedla doktorka Emma Hudgins z McGillovy univerzity.

Celá studie by tak mohla být i silným varováním před výsadbou monokulturních porostů, a to nejen ve Spojených státech amerických. Stejné pravidlo totiž stále platí po celém světě, a to včetně České republiky. Právě v Česku a okolních zemích totiž lesníci mají velké zkušenosti s lýkožroutem smrkovým často nazývaným jako kůrovec.

Právě ten v lesích napadl obrovské množství převážně smrkových monokultur, které byly mnohem snáze napadnutelné i díky jejich oslabení v souvislosti s oteplováním a vysušováním lesů. Situace se i díky deštivým rokům v posledních letech a vykácení obrovských rozloh lesů v tuzemsku stabilizovala. Pokračující změna klimatu a stálá výsadba monokultur ale v příštích letech může opět přinést velké potíže.




Štítky: Hmyz Kůrovec Stromy Lesy Výsadba Invazivní druhy USA Česká republika
Zdroj: RED