EnergoZrouti.cz

Kůrovcová kalamita je na ústupu, lesníci začínají opravovat zničené cesty

  
Tomáš Jelínek
15. 12. 2021 ▪ 16:55

Kůrovcová kalamita je podle lesníků na ústupu téměř na celém území České republiky. Pracovníci se tak nyní pouští do rekonstrukce lesních cest, které byly zdevastovány těžkou technikou. Turisté se tak mohou těšit na opravu oblíbených stezek.

Lesní cesta
Lesní cesta
Foto: Peter H z Pixabay

Kůrovcová kalamita, která v posledních letech zdevastovala velké množství lesů v celém Česku podle lesníků ustupuje. Po zalesnění vykácených ploch se tak lesníci zaměřují i na obnovu cest zničených těžkou technikou, která dřevo v lesích těžila a odvážela. Jen státní podnik Lesy ČR investuje do obnovy stovky milionů korun ročně.

Těžká technika zničila i oblíbené turistické trasy

Stavba, modernizace, ale i rekonstrukce a opravy stávajících lesních cest stály Lesy ČR v loňském roce 220 milionů korun. Letos by přitom měla částka narůst až na 300 milionů korun i kvůli tomu, že se potíže způsobené lýkožroutem začínají pomalu vracet do normálu. Podle zprávy státního podniku se už nyní počítá s dalším navýšením financí pro práci na lesních cestách o sto milionů korun.

Ostatně během setkání lesníků s veřejností i zástupci samospráv patřily dotazy na obnovu lesních cest k těm nejčastějším. „Mohu všechny ujistit, že lesní infrastrukturu urychleně opravujeme,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Časté využívání cest pro těžkou techniku v kalamitních oblastech zanechalo na některých místech cesty v tristním stavu, který například z dříve oblíbených cyklo či pěších tras udělal těžko přístupná místa. Velký vliv na poškození cest pak měl i déšť, který škody lesních cestách ještě prohloubil. Přednostně budou Lesy ČR opravovat komunikace využívané při dalších lesních pracích, ale i těch oblíbených turisty.

„Cesty primárně slouží lesnickému provozu, ale Češi jsou národem turistů, takže je budujeme i pro ně. Spolupracujeme také s Klubem českých turistů, třeba tím, že každoročně finančně podporujeme turistické značení. V posledních pěti letech 14,5 miliony korun,“ dodal Vojáček.




Štítky: Kůrovec Lesy ČR Lesy
Zdroj: RED