EnergoZrouti.cz

Znojmo zezelená, město chce letos vysadit sto tisíc stromů

  
Nikola Stránská
8. 4. 2021 ▪ 19:10

Znojmo v letošním roce výrazně zezelená, už v loňském roce bylo vysazeno víc jak 170 tisíc stromů - letos by k nim mělo přibýt dalších sto tisíc stromů. Většina nově vysazených stromů budou listnáče.

Chrám sv. Mikuláše ve Znojmě
Chrám sv. Mikuláše ve Znojmě
Foto: Leonhard Niederwimmer / Pixabay

Městská zeleň ve Znojmě se ještě v letošním roce dočká velké revitalizace, dojít by také mělo k zalesnění holin v lesích, které městu patří. Prostřednictvím svých organizací by tak město chtělo jen v letošním roce vysadit více než 100 tisíc sazenic převážně listnatých stromů.

Většina nových sazenic budou duby

Největší množství nově vysazených stromů se objeví v okolí Vranovské Vsi a Pavlic, tam již město s výsadbou začalo. Nejčastější dřevinou, kterou město bude sázet se stane dub letní, kvůli své odolnosti vůči změně klimatu i škůdcům. Už v minulém roce byl při výsadbách ve městě zvolen dub, ale ten zimní společně s borovicí lesní a lípou srdčitou.

„Máme v plánu vysadit letos více než sto tisíc stromů. V lesích vznikly během kůrovcové kalamity rozsáhlé holiny. Tyto se snažíme co nejrychleji zalesnit a zároveň založit pestré a stabilní lesy. Na zeleni nám neskutečně záleží. Díky našim příspěvkovým organizacím Městské lesy a Městská zeleň Znojmo má znojemská zeleň precizní péči. V loňském roce Městské lesy vysázely 170 tis. stromů,“ vysvětluje starosta města Jakub Malačka.

„Téměř pod každým mateřským porostem se ukrývá generace nového lesa, tzv. přirozené zmlazení. Za příznivých podmínek se ze semenáčků vyklubou nové stromky a není nutné vysazovat sazenice vypěstované v lesních školkách. Zde je potřeba pečlivý přístup našich lesníků, kteří musí jednotlivé plochy individuálně posuzovat. Loňský vlhký rok našim lesům a jejich obnově velmi prospěl a v současné době už jsou další sazenice na cestě do našich lesů,“ vysvětluje ředitel Městských lesů Zdeněk Trojan.

V loňském roce nezahálela ani Městská zeleň Znojmo, která zajišťuje péči o veřejnou zeleň ve městě Znojmě a přilehlých městských částech. Ta vysázela minulý rok celkem 327 vzrostlých stromů v různých lokalitách. Lísky turecké zkrášlily ulici Jarošovu, sakury ulice Palackého a 17. Listopadu.




Štítky: Znojmo Výsadba Stromy
Zdroj: Znojmo