EnergoZrouti.cz

V rámci programu Sázíme budoucnost už lidé požádali o finance na 28 tisíc stromů

  
Nikola Stránská
10. 10. 2020 ▪ 12:00

Dotační program Ministerstva životního prostředí a Nadace Partnerství pomohl za první rok fungování vysadit už přes 9 tisíc stromů za 34 milionů korun. V plánu jsou další tisíce stromů, žádosti je ale možné podávat už jen do dubna.

Nová výsadba v obci Nosálov
Nová výsadba v obci Nosálov
Foto: SFŽP

Společný dotační program Státního fondu životního prostředí ČR a Nadace Partnerství slaví první rok fungování. Během toho se do něj přihlásilo už více než 750 zájemců, kteří chtějí vysadit téměř 28 tisíc stromů za více jak 130 milionů korun. Přes 200 žadatelů již bylo úspěšných a stihlo své výsadby uskutečnit. Díky tomu je v ČR už 9 tisíc nových stromů za více jak 34 milionů.

Program uhradí veškeré náklady s výsadbou

Program je výjimečný v tom, že si o finance na výsadbu mohou požádat obce či spolky a další subjekty, které mají s daným místem nějakou spojitost. Díky tomu dochází k výsadbě přesně tak, kde si to místní obyvatelé přejí. O získání dotace až 250 tisíc korun si tak může požádat i každý obyvatel. Dotaci navíc může získat nejen na úhradu sazenic ale i koupi potřebného materiálu a následnou péči o vysazené stromy.


O příspěvek si ale zájemci mohou zažádat už jen do konce dubna příštího roku, kdy bude příjem žádostí ukončen. Dosud v programu zbývá ještě téměř 80 milionů korun. Podle dat Ministerstva životního prostředí je každý měsíc okolo čtyřiceti zájemců, kteří by chtěli výsadbu ve svém okolí finančně podpořit.

Program je úspěšný i díky velmi snadným žádostem

Výzva měla od začátku cíl poskytnout podporu na výsadbu listnatých stromů a to velmi jednoduchým způsobem tak, aby si o ni zvládl požádat opravdu každý. Jedinou podmínkou pro žadatele tak zůstává prokázání, že k místu výsadby má nějaký vztah. Podpořit pak samozřejmě nelze projekty politických uskupení.


Podle informací tvoří polovinu všech žádostí obce, které mají zájem vysadit nové aleje či osázet vhodná místa. Díky programu je to navíc nepřijde na žádné další finance a občané se mohou sázení zúčastnit ve volném čase s celou rodinou, což je také velmi žádané.


Lidé, obce či spolky, které mají zájem požádat o dotaci najdou veškeré informace na webu NPŽP. Pro dobrovolníky, kteří se chtějí účastnit sázení je pak určen web SazimeBudoucnos­t.cz.




Zdroj: MŽP