EnergoZrouti.cz

Španělská energetická společnost postaví největší projekt na výrobu zeleného vodíku v Evropě

  
Martin Bárta
27. 7. 2020 ▪ 07:00

V souladu s evropskou strategií nízkoemisních zdrojů energie postaví španělská energetická společnosti Iberdrola nový fotovoltaický park, jehož výkon bude využíván pro výrobu takzvaného zeleného vodíku.

Elektrické vedení
Elektrické vedení
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Španělská energetická společnost Iberdrola postaví ve městě Puertollano největší evropský závod na výrobu zeleného vodíku. Iberdrola tak postaví fotovoltaickou elektrárnu na 100MW, která bude disponovat i bateriovým úložištěm a systémem pro výrobu ekologického (zeleného) vodíku.

Právě díky výrobě vodíku za použití obnovitelných zdrojů energie jako v tomto případě ze solárních panelů je vodík označován za zelený. Pro výkyvy v poskytování energie solárními panely budou připraveny lithium-iontové baterie, které poskytnou skladovací kapacitu 20 MWh.

Vývoj a konstrukce nové vodíkové „farmy“ zároveň podpoří zaměstnanost v regionu díky vzniku 700 nových pracovních míst. Jakmile bude projekt dokončen, měl by podle energetické společnosti ušetřit emise až 39 000 tun CO2 ročně.

Budoucí největší producent zeleného vodíku v evropě nyní investuje do projektu 150 milionů EUR. Získaný zelený vodík plánuje využít společnost Fertiberia jež z nich vyrábí zelená hnojiva. Díky použití vodíku tak ušetří až 10% zemního plynu, který nyní spotřebovává.




Zdroj: Iberdrola