EnergoZrouti.cz

Mladí nechtějí jíst brambory, jejich produkce výrazně klesá

     
Nikola Stránská
10. 8. 2024 ▪ 09:05

V Evropské unii klesá množství vyprodukovaných brambor. Důvodem je nezájem mladých o jejich konzumaci kvůli vysokému obsahu sacharidů a také snaha Evropské unie redukovat používání pesticidů. Výnosy brambor však snižuje i klimatická krize a sucha.

Brambor se v unii produkuje stále méně, mladší lidé o ně nemají zájem
Brambor se v unii produkuje stále méně, mladší lidé o ně nemají zájem
Foto: Unsplash

Produkce brambor v rámci evropské sedmadvacítky zaznamenala za posledních více než dvacet let výrazný pokles. Podle zástupců skupiny zastupující obchodníky s bramborami existuje několik důvodů pro tento pokles. Mezi ty nejvýznamnější však patří opatření na snížení využívání pesticidů. Zájem o brambory navíc klesá i mezi mladšími generacemi, které se zaměřují na zdravější stravování.

V loňském roce bylo podle statistiků Evropské unie (Eurostat) sklizeno celkem 48,3 milionu tun brambor. To sice představuje mírný nárůst oproti roku 2022 (47,5 milionu tun), avšak celkově produkce brambor dlouhodobě klesá. Množství sklizených brambor v roce 2023 bylo o 27,9 milionu tun nižší než na začátku milénia, tedy v roce 2000.

Největšími producenty brambor jsou podle Eurostatu Německo (11,6 milionu tun), následované Francií a Nizozemskem. V Česku se v minulém roce podle Eurostatu vyprodukovalo 573 tisíc tun, zatímco v roce 2022 to bylo 655 tisíc tun.

Podle vyjádření zástupců Europatat pro server Euractiv jsou hlavními příčinami poklesu produkce změna klimatu, omezení používání pesticidů a změna spotřebitelského chování. V případě změny klimatu je negativní dopad patrný nejen u pěstitelů brambor. Měnící se klima a s ním spojené extrémní projevy počasí způsobují problémy nejen pěstitelům brambor, ale i dalších plodin. Příkladem může být letošní situace u ovocnářů, kteří dlouhodobě varují před konkurencí z Polska, zesílenou po invazi Ruska na Ukrajinu. Jejich situaci však nejvíce zhoršil začátek letošního roku, kdy nepříznivé teploty zničily velkou část úrody, což způsobí výrazné ztráty.

Kromě klimatických změn je pěstování brambor podle Europatat náročnější i kvůli snaze EU omezit používání některých pesticidů. V případě brambor se například neprodloužila možnost využívání přípravku etoprofos od roku 2019. Snížené využívání pesticidů vede k nižším výnosům zemědělců kvůli větším škodám způsobeným hmyzem a dalšími škůdci.

Rostoucí vliv na produkci brambor má i nezájem některých spotřebitelů. Podle Europatat jde hlavně o mladší spotřebitele, kteří se snaží jíst zdravěji a vyřazují brambory ze své stravy kvůli obsahu sacharidů. Zástupci bramborářů již v roce 2020 spustili kampaň na podporu brambor mezi mladšími generacemi, ale aktuální data Eurostatu naznačují, že tato snaha zatím nepřináší očekávané výsledky.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Evropská unie EU Potraviny Brambory Pesticidy Klimatická změna


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.