EnergoZrouti.cz

Ministerstvo podpoří výuku budoucích zemědělců, na nákup pomůcek dá školám 140 milionů

  
Nikola Stránská
11. 3. 2022 ▪ 17:20

Budoucí zemědělci se dočkají lepších učebních pomůcek, ty by měly zlepšit výuku ale i zvýšit zájem o tento důležitý obor. Příspěvek budou moci využít pouze takzvaná Centra odborné přípravy.

Zemědělská technika
Zemědělská technika
Foto: Franz W. z Pixabay

Až 140 milionů korun by mělo jít v letech 2022 a 2023 do zlepšení podmínek pro praktickou výuku budoucích zemědělců v Centrech odborné přípravy. Možnosti nakoupit nové a moderní učební pomůcky tak budou moci využít střední a vyšší odborné školy zemědělského zaměření.

Výuka budoucích zemědělců je podfinancovaná, stejně jako další obory

Stejný dotační program, který nyní Ministerstvo zemědělství vedené ministrem Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) spouští už přitom ministerstvo provozovalo v letech 2017 – 2021. Další prodloužení přišlo na řadu i díky tomu, že už o předchozí program byl mezi školami velký zájem.

„Těší mě, že můžeme v tomto úspěšném dotačním programu pokračovat. Vzdělání a podpora budoucích zemědělců je naprosto zásadní. Rád bych, aby mělo více mladých lidí zájem studovat zemědělství a poté v něm i pracovat, a věřím, že nejmodernější vybavení škol tomu pomůže,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Výše dotace by podle ministerstva mohla dosáhnout maximálně 90% prokazatelně vynaložených a schválených výdajů. Maximální možná částka, kterou může jedno Centrum odborné přípravy využít je 1,66 milionu korun. Očekává se, že podobně jako v minulém programu půjde velká část financí na nákup živých zvířat, techniky jako jsou traktory nebo přívěsy či modely koní či prasnic, na kterých je možné vyzkoušet různé situace. Program ale umožní i nákup laboratorního vybavení, softwaru či různého nářadí.

Centra, která připravují budoucí zemědělce jsou podobně jako jiné obory dlouhodobě podfinancovány. Budoucí generaci zemědělců se tak nedostává patřičných zkušeností a jejich vstup na trh práce je pro zaměstnavatele velmi často náročný, obzvláště u velmi odborných činností.

Takzvaná Centra odborné přípravy lze najít po celém Česku, jde o školy, které připravují žáky v oborech zemědělství a lesnictví, veterinářství a potravinářství. Status Center odborné přípravy získaly školy v letech 2016 – 2018 na základě nominací zřizovatelů škol (nejčastěji obce, kraje a města) a výběru komisí na národní úrovni.




Štítky: Zemědělství Školství Ministerstvo zemědělství Centra odborné přípravy Školy
Zdroj: RED