EnergoZrouti.cz

Banány by mohly zmizet z obchodů. Banánovníky zabíjí houbové onemocnění, před kterým zatím neexistuje ochrana

     
Nikola Stránská
18. 8. 2024 ▪ 09:24

Banánovníky po celém světě napadá nebezpečný kmen houby, který způsobuje jejich rychlý úhyn. Je tedy možné, že se banány v příštích letech vytratí z obchodů, podobně jako tomu bylo v 50. letech minulého století. Vědci se snaží najít řešení, ale výzkumy jsou zatím v počátcích.

Produkci banánů ohrožuje houbové onemocnění, vědci se snaží rychle najít řešení
Produkci banánů ohrožuje houbové onemocnění, vědci se snaží rychle najít řešení
Foto: Unsplash

Banány, které jsou dnes součástí snídaňových jídelníčků ale i velmi oblíbeným zdrojem sacharidů u sportovců, mohou brzy zmizet z našich stolů. Za tuto hrozbu nese odpovědnost houbové onemocnění známé jako Fusarium wilt, způsobené patogenem Fusarium oxysporum f.sp. cubense (Foc) tropické rasy 4 (TR4). Tento nebezpečný kmen houby má na svědomí devastaci plantáží banánovníků po celém světě. Vědci před hrozbou varovali už před mnoha lety, situace se ale stále zhoršuje.

Už v 50. letech 20. století došlo k prvnímu velkému výpadku komerčních banánových plodin, kdy onemocnění způsobené jinou variantou houby Fusarium zničilo odrůdu Gros Michel, tehdy dominantní typ banánů na trhu. Odrůda Gros Michel se tak stala téměř nedostupnou a brzy byla nahrazena novou odrůdou – Cavendish, která byla vyšlechtěna právě proto, aby byla odolná vůči tehdejšímu houbovému kmeni. Tato odrůda se stala populární po celém světě a po několik desetiletí zajišťovala stabilní dodávky banánů do našich obchodů.

V 90. letech minulého století se však začaly objevovat první známky toho, že ani Cavendish není všemocný. Objevila se nová vlna houbového onemocnění, tentokrát způsobená kmenem TR4. Tento kmen se šíří stejně rychle jako v případě dřívější odrůdy a napadá plantáže od jihovýchodní Asie přes Afriku až po Střední Ameriku. Přestože na první pohled vypadá jako starý nepřítel, vědci zjistili, že kmen TR4 není přímým potomkem kmene, který zničil Gros Michel.

Výzkumný tým pod vedením Univerzity v Massachusetts Amherst odhalil, že virulence nového kmene je způsobena přítomností tzv. přídatných genů, které jsou spojeny s produkcí oxidu dusnatého. Tento objev je zásadní, neboť otvírá nové možnosti pro zpomalení, ne-li úplné zastavení, dosud nekontrolovatelného šíření TR4.

Podle profesora Li-Jun Maa, odborníka na biochemii a molekulární biologii na UMass Amherst (Univerzita v Massachusetts), který vedl výzkum, může být produkce oxidu dusnatého klíčovým faktorem, díky němuž je TR4 tak smrtící pro banánovníky. „Kmen TR4 se nevyvinul z rasy, která zničila banány Gros Michel. Obsahuje však některé přídatné geny, které se podílejí na produkci a detoxikaci oxidu dusnatého, což mu umožňuje napadnout hostitelskou rostlinu,“ vysvětluje Ma.

Tým vědců se na základě rozsáhlého výzkumu rozhodl sekvencovat a porovnat 36 různých kmenů Foc, které byly sesbírány po celém světě, včetně těch, které napadaly Gros Michel. Výsledky tohoto výzkumu poskytly hlubší vhled do mechanismů virulence TR4 a otevřely cestu pro vývoj strategií na zmírnění, či dokonce kontrolu šíření této hrozby.

Vědci zatím nedokážou přesně říci, jak produkce oxidu dusnatého přispívá k rozvoji onemocnění u banánovníků odrůdy Cavendish. Nicméně jejich studie prokázala, že pokud dojde k eliminaci dvou genů, které kontrolují produkci tohoto plynu, výrazně se sníží virulence TR4. To naznačuje, že by mohly být vyvinuty nové metody ochrany banánovníků založené na cílené manipulaci s těmito geny.

Přesto Ma upozorňuje na to, že skutečným problémem zůstává praxe monokulturního pěstování. Když jsou plantáže bez genetické diverzity, stávají se snadným terčem pro patogeny. „Příště, až budete nakupovat banány, zkuste různé odrůdy, které mohou být dostupné ve specializovaných obchodech,“ radí.

Budoucnost banánů, které dnes najdeme v obchodech je tak nejistá. Jejich osud by tak mohl být podobný dřívějším odrůdám, které se ani vědcům zachránit nepodařilo. Ti se však nevzdávají a pokračují v hledání způsobů, jak zachránit jednu z nejoblíbenějších snídaňových pochutin na světě. Výzkum, jako ten z UMass Amherst, přináší naději, že banány nebudou odsouzeny k osudu svých předchůdců. Na otázku, zda přijdeme o banány, zatím nelze jednoznačně odpovědět. Jisté je, že boj za jejich záchranu stále pokračuje.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Potraviny Banány Banánovník Jídlo


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.