Takto zjistíte, zda jahody byly postříkány pesticidy. Jednoduchý návod
Sezóna jahod právě vrcholí a v mnoha českých domácnostech je tímto ovocem naplněná celá lednice. Ať už se pouštíte do jahodových knedlíků, lahodného koláče nebo si toto ovoce dopřáváte jen tak samotné, na jednu věc je vhodné brát zřetel. A to, zda bylo ovoce postříkáno pesticidy.
To přitom můžete velmi jednoduše zjistit i v domácích podmínkách, aniž byste k tomu potřebovali nějaké speciální vybavení. Kontrola vám zabere jen pár minut a po ošetření se navíc zbytků pesticidů účinně zbavíte.
Co jsou pesticidy
Jako pesticidy se označují prostředky a přípravky, které jsou určeny k hubení a tlumení rostlinných a živočišných škůdců. Slouží také k celkové ochraně rostlin a skladových zásob.
V potravinách se přitom často nacházejí rezidua pesticidů. Reziduum je zbytek účinné látky. Ve složení pesticidu se jedná o tu část, která zajišťuje právě jeho hubící efekt.
Vysoce účinným insekticidem je například látka DDT. V 60. letech minulého století se stal symbolem úspěchu, jelikož dokázal zahubit téměř každého živočišného škůdce. Postupem času se ale ukázalo, že kromě škůdců hubí i řadu jiných živočichů, jelikož se nerozkládá, ale zůstává v tukových tkáních. Jako součást potravy následně může přecházet z kořisti na lovce.
Pesticidy mohou být zdravotním rizikem
Pesticidy, jejich rezidua a metabolity je možné najít prakticky všude. Nacházejí se nejen v půdě, ale i ve vodě, v těle lidí i zvířat, v našich vlasech nebo třeba v srsti hospodářských zvířat. Proto je těžké se jim zcela vyhnout.
U lidí však mohou pesticidy způsobit zdravotní problémy. V této souvislosti se hovoří například o možnosti ovlivnění nervové soustavy nebo narušení tvorby hormonů. Některé studie také potvrzují, že toxicita některých pesticidů se může zvýšit, pokud reagují s ostatními.
Jak zjistit, zda jsou na jahodách zbytky pesticidů
Odhalit zbytky pesticidů na jahodách můžete i sami doma. Potřebovat k tomu budete jen tři základní suroviny, a to vodu, ocet a jedlou sodu.
-
Nejprve jahody opláchněte pod tekoucí vodou, abyste z nich odstranili viditelné nečistoty (například zbytky hlíny).
-
Následně si připravte směs z jednoho dílu octa a tří dílů vody.
-
Jahody do směsi ponořte na zhruba pět minut.
-
Poté si připravte novou směs, tentokrát pouze z vody a jedné lžičky jedlé sody. Jahody znovu ponořte na přibližně pět minut.
-
Po obou koupelích jahody opláchněte vodou. Pokud bude voda zakalená, značí to, že na ovoci byly zbytky pestidiců.
Takto omyté jahody jsou ke konzumaci jednoznačně vhodnější. Neriskujete totiž, že do svého těla dostanete škodlivé chemické látky.
Pesticidy se mohou nacházet i na jahodách z farmy či samosběru
Během hlavní sezóny jahod se řada lidí uchyluje k jejich nákupu na místních trzích, při samosběru nebo od lokálního farmáře. A to s vidinou toho, že toto ovoce bude kvalitnější, chutnější, bez pesticidů a jiných chemických prostředků.
To však nemusí platit vždy. Například u jahod v Polsku na to upozornila tamější nadace Pro-Test. Ta se snažila ověřit, zda ovoce od farmářů opravdu neobsahuje nežádoucí látky. Pro tento výzkum nakoupili jahody na jednom z varšavských trhů a dále pak od farmáře. Následně ovoce podrobili důkladné zkoušce v laboratoři, nicméně výsledky bohužel nebyly příliš uspokojivé. Zjistilo se totiž, že všechny testované jahody obsahovaly zbytky několika pesticidů. Na druhou stranu ale žádný ze vzorků nepřekročil povolený limit, který je stanovený evropskými normami.