EnergoZrouti.cz

Ministerstvo zemědělství odeslalo návrh Společné zemědělské politiky Evropské komisi

  
Lenka Nováková
28. 1. 2022 ▪ 12:26

Ministerstvo zemědělství ČR dnes odeslalo Evropské komisi návrh Společné zemědělské politiky (SZP) pro další čtyři roky. Ta zvyšuje takzvané redistributivní platby pro všechny podniky bez rozdílu velikosti až do 150 hektarů. Zvyšuje se i takzvaná míra kofinancování. Nová SZP je dlouhodobě terčem sporů mezi ekologickými organizacemi, zemědělci a ministerstvem.

Zemědělství
Zemědělství
Foto: jacqueline macou z Pixabay

Ministerstvo zemědělství vedené čerstvým ministrem Zdeňkem Nekulou dnes odeslalo Evropské komisi návrh Společné zemědělské politiky pro roky 2023 – 2027. Ta je dlouhodobě terčem sporů mezi zemědělci, ministerstvem a ekologickými organizacemi.

Evropská komise bude mít nyní tři měsíce, během kterých může návrh připomínkovat a vytvořit k němu stanovisko. Podle toho může ještě ministerstvo dokument upravit. Na schválení má potom Evropská komise šest měsíců, které se prodlužují o dobu reakce České republiky.

„Musíme včas nastavit klíčové parametry, a proto je nutné, aby zemědělci měli jasnou a spolehlivou informaci o nových podmínkách, které začnou platit už od 1. ledna příštího roku. Po celý leden jsme se zabývali změnami ve Strategickém plánu, které vycházejí z dřívějších připomínek nevládních organizací, ekologů, Ministerstva životního prostředí či Evropské komise. Trvám na tom, že námi předložený kompromis, který jsme do Bruselu odeslali, respektuje reálnou situaci v našem zemědělství a změní jej správným směrem. Tedy směrem k lepší péči o půdu a krajinu, ke zdravější vodě a zdravějším potravinám,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Podle ministerstva je hlavní změnou oproti předchozímu plánu parametr takzvané redistributivní platby, která se navýší z původních 10 na 23 procent z celkové částky určené na přímé platby. Podpora bude následně poskytována všem podnikům bez ohledu na jejich velikost u prvních 150 hektarů. Podle úředníků dojde také ke zvýšení míry kofinancování Programu rozvoje venkova. Míra kofinancování bude nově stanovena na úrovni 65 procent, což požadovaly všechny zemědělské organizace. V současném programu byla přitom míra nastavena jen na 35 procent.




Štítky: Společná zemědělská politika Zemědělstvi Evropská komise Česká republika Potraviny
Zdroj: RED