Velká Británie se dohodla s EU. V příštím roce bude moci vylovit až 140 tisíc tun ryb

  
Markéta Bártová
22. 12. 2021 ▪ 15:19

Klidné spaní pro rybáře přináší nová dohoda Evropské unie s Velkou Británií v oblasti rybolovu pro příští rok. Britští rybáři tak budou moci v Evropských vodách vylovit zhruba 140 tisíc tun ryb za 7,5 miliardy korun.

Rybolov
Rybolov
Foto: Dimitris Vetsikas z Pixabay

Dlouhodobé spory Evropské unie a Velké Británie v oblasti rybolovu po Brexitu byly ohrožením živobytí pro tisíce rybářů, kteří jsou na lovu ve vodách Evropské unie i těch britských životně důležité. V příštím roce tak po vzájemné dohodě budou moci britští rybáři vylovit přibližně 140 tisíc tun ryb.

Dohoda zajistí jistotu pro rybáře na příští rok

Každoroční jednání Spojeného království s EU o rybolovu tak může konečně přinést klid pro rybářský průmysl po celý příští rok. Hodnota ryb, které budou ve vodách Evropské unie vyloveny dosáhne přibližně na 313 milionů liber (7,4 miliardy korun). Rybáři tak v příštím roce budou moci odlovit zhruba 70 různých druhů ryb.

Nová dohoda by ale zároveň měla přinést závazek pro Velkou Británii, ale i Evropskou unii na vypracování víceletých strategií pro druhy ryb na něž se nevztahují kvóty. Tato pravidla by následně měla pomoci k udržitelnému řízení mnoha populací ryb. Dohoda přináší i výjimku na množstevní limity pro zásoby mimo stanovené kvóty. Při překročení kvót by tak se zásobami mělo být zacházeno stejným způsobem jako tomu bylo v minulých letech.

„Nyní jsme uzavřeli jednání s EU a stanovili úrovně úlovků na rok 2022. Jako nezávislý pobřežní stát jsme vstoupili do diskusí zastupujících zájmy celého odvětví rybolovu Spojeného království a zajistili jsme si jistotu pro nadcházející rok.“ uvedl k dohodě Ministr životního prostředí Velké Británie George Eustice.

Hned v příštím roce by ale měla pokračovat další jednání výboru pro rybolov, který byl podle dohody o obchodu a spolupráci Velké Británie a EU po Brexitu stanoven. Mělo by tak dojít i k nastavení stálých mechanismů pro změny kvót během roku či lepší kontrolu nad množstvím výlovů a ochranou ryb.

Pobrexitové spory vyústily blokací francouzských přístavů

Spory o rybolovná práva začaly být velkým problémem po Brexitu. Od začátku roku 2021 totiž musejí rybářské lodě členských států EU získat licence k rybolovu ve vodách Spojeného království. Stejně tak je ale rybáři ze Spojeného království potřebují k rybolovu ve vodách států Evropské unie.

V říjnu letošního roku ale došlo k eskalaci celého problému tím, že Spojené království a ostrov Jersey odepřely licence desítkám francouzských lodí. Francie pak v reakci na to zabavila britskou rybářskou loď, která nebyla na seznamu plavidel, jež mohou ve vodách EU legálně provozovat rybolov. Ačkoliv loď byla zanedlouho propuštěna po tom, co se zjistilo, že ostrovní vláda sice udělila licenci pro danou loď, ta ale nebyla uvedena na seznamu povolených lodí.

Hlavní spor o rybářská práva tak vedou francouzští rybáři, kteří ve velké míře nedostávají licence o které žádají. V listopadu tak došlo dokonce i na blokaci vstupu do francouzských přístavů pro britské lodě a zablokování nákladních vozidel u terminálu Eurotunnel.




Štítky: Rybolov Velká Británie Evropská unie Ryby Zvířata Brexit
Zdroj: UK Government