Ministr chce zavést daň z masa. Měla by podpořit zemědělce a snížit spotřebu nezdravého masa

     
Tomáš Jelínek
8. 2. 2024 ▪ 10:40

Snížení spotřeby nezdravých masných produktů, podpora a modernizace zemědělství, ale i lepší podmínky pro životní prostředí. To vše si od chystané daně z masa, jak ji nazývají média, slibuje německý ministr zemědělství. Souhlasí i ministr zdravotnictví, podle kterého je nyní spotřeba masa příliš vysoká.

Jak přesně by daň z masa vypadala zatím není jasné
Jak přesně by daň z masa vypadala zatím není jasné
Foto: Unsplash

Lepší podmínky pro hospodářská zvířata, podpora zemědělců, ale i snížení spotřeby nezdravých masných výrobků, při jejichž produkci vznikají vysoké emise CO2. Přesně to si od plánované daně z masa slibuje německý ministr zemědělství Cem Özdmir (Zelení). Představa o zavedení daně z masa přitom není nic nového, plánovala se již v době vládnutí kancléřky Merkelové.

Ačkoliv německá média již novou daň nazývají jako daní z masa, podle ministra zemědělství by spíše mělo jít o příspěvek na dobré životní podmínky zvířat a podporu zemědělců. Daň by totiž podle něj měla přinést finance na modernizaci zemědělství a přizpůsobení zemědělské výroby změně klimatu.

Ačkoliv zatím není jasné, jak vysoká by daň měla být, podle německé veřejnoprávní televize WDR by ve výsledku měla mít na ceny masa jen velmi nízký vliv, a to v řádu centů za kilo masa navíc.

Výsledné zvýšení ceny masa a masných produktů v obchodech by ale podle informací WDR přivítal mimo ministra zemědělství i ministr zdravotnictví Karel Lauterbach (SPD, neplést s tuzemskou stranou SPD, pozn. red). Ten už totiž několik let volá po snížení spotřeby masa kvůli jeho vlivu na zdraví, a to hlavně u uzenin.

Odborné zdroje uvádějí, že konzumace uzenin může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, zejména rakoviny trávicího traktu. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila uzeniny mezi prokázané karcinogeny, přičemž už denní konzumace 50 gramů uzenin může zvýšit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent. Karcinogenní účinky jsou přisuzovány obsahu dusičnanů, dusitanů a barviv používaných při konzervaci uzenin. Tyto látky mohou být škodlivé nejen pro slinivku, ale také pro tlusté střevo a konečník.

Mimo vlivu na zdraví mají ale masné výrobky, a to hlavně z chovu skotu velký vliv na klima planety. Například podle organizace FAIRR jsou „krávy nové uhlí“. Ze zemědělství totiž podle některých údajů pochází větší množství plynů podporujících nárůst globální teploty, než kolik produkují automobily na silnicích.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zemědělství Daň Německo Maso Zvířata
Zdroj: WDR




Nejnovější z kategorie


Zjistěte, zda jahody neobsahují pesticidy.

Kdy zalévat, aby tráva nebyla suchá?

Lokální produkce některých potravin má výrazně nižší uhlíkovou stopu než při jejich dovozu, ukazuje analýza zemědělců

Produkci banánů ohrožuje houbové onemocnění, vědci se snaží rychle najít řešení

Brambor se v unii produkuje stále méně, mladší lidé o ně nemají zájem

Náhražky masa jako záchrana pro planetu i pro zdraví? Ne tak úplně

Spotřeba masa dál roste, navzdory snahám ekologů

Hnojení pole

Nový plán společné zemědělské politiky rozdělí 200 miliard korun

Bioodpad

Chov drůbeže

Agrovoltaika

Inženýr na vertikální farmě

Balíky slámy

Ječmen

Zemědělská technika

Zemědělství

Rybolov

ředitel Bee-io Ofir Dvash s produktem firmy

Zemědělství

Chov krav

Tele

Kur domácí

Jetel inkarnát

Tur domácí

Sklizeň jablek

Rýžové plantáže

Rajčata z velkoskleníků

Včelař při práci ve včelstvu

Brambory



Nejnovější
Nejnovější