EnergoZrouti.cz

Náhražky masa mají pomoci klimatu, podle vědců ale škodí zdraví

     
Martin Bárta
5. 8. 2024 ▪ 09:23

Lepší pro životní prostředí i pro zdraví. Přesně tímto způsobem označují výrobci náhražek masa z rostlinných zdrojů své výrobky. Jak však ukazuje studie vědců z Brazílie, mnoho z těchto ultra zpracovaných produktů může zdraví spíše škodit.

Náhražky masa jako záchrana pro planetu i pro zdraví? Ne tak úplně
Náhražky masa jako záchrana pro planetu i pro zdraví? Ne tak úplně
Foto: Unsplash

Hovězí maso je často kritizováno ekologickými organizacemi kvůli své silné ekologické stopě. Tyto organizace často doporučují přechod na rostlinnou stravu a rostlinné náhražky masa. Nová studie, která zkoumá veganské alternativy masa, však ukazuje i jejich stinné stránky, protože mohou mít vliv na srdce.

Náhražky masa, které se snaží přiblížit masným produktům chutí i texturou, jsou v posledních letech stále oblíbenější. Dnes jsou tyto rostlinné náhražky součástí menu mnoha restaurací a řetězců rychlého občerstvení. Přestože lidé věří, že jsou tyto alternativy lepší jak pro zdraví, tak i pro klima, situace může být ve výsledku úplně jiná.

Ekologická stopa těchto produktů bývá nižší než u masných produktů, ale pokud jde o pozitivní vliv na zdraví, situace může být odlišná.

Studie, kterou zveřejnili vědci z univerzity v São Paulu v časopise The Lancet Regional Health, došla k závěru, že náhražky masa prodávané v obchodech nebo dostupné prostřednictvím řetězců rychlého občerstvení mohou podporovat kardiovaskulární onemocnění.

Tyto masné náhražky jsou totiž oproti standardnímu masu výrazně průmyslově upravovány, aby byla dosažena konzistence a chuť podobná masu.

Suroviny, mezi nimiž nechybí sója, hrách, pšenice, čočka a další, jsou většinou tepelně zpracované, upravené a doplněné přísadami, jako jsou zvýrazňovače chuti, ale i velké množství cukru nebo soli. Náhražka masa tak ve výsledku trpí problémy, které mají i další vysoce zpracované potraviny.

Studie dále upozorňuje, že těmito problémy trpí primárně ultra zpracované potraviny, které jsou určeny k velmi jednoduché spotřebě a lze je upravit do finální podoby například jen usmažením.

Není však možné označit veganskou stravu jako nezdravou pro srdce. Naopak může být pro srdce prospěšná díky absenci živočišných tuků. Některé živiny je ovšem těžší či nemožné z rostlinných produktů získat, a tak vědci apelují na rovnováhu ve výživě a vyhýbání se zpracovaným produktům, ať už v rostlinné či živočišné kategorii.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Potraviny Maso Náhražky masa Vegan Ekologie


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.