Nadšení z teflonových pánví opadlo. Češi se vracejí k osvědčenému materiálu, který je nepřilnavý a vydrží celý život
Teflonové pánve jsou stálicemi českých kuchyní už desítky let. Lidé si je oblíbili pro jejich univerzálnost použití – na přípravu masa, zeleniny i dalších pokrmů. Dnes se však zdá, že teflonový boom začíná opadat. Češi se vracejí ke starému osvědčenému materiálu, který je prý zdravější a vydrží celý život.
Materiál zvaný teflon spatřil světlo světa již v roce 1938. K jeho objevu došlo, jak už to tak ve vědě často bývá, absolutní náhodou. Výzkumník americké firmy DuPont objevil látku, kterou dnes známe pod názvem teflon, při vývoji chladicího prostředku pro strojní zařízení. Dnes se teflon využívá ve spoustě odvětví, nejen v kuchyních. Mezi jeho největší přednosti patří nepřilnavost a odolnost proti světlu a stárnutí.
Proč se stal teflon strašákem?
Teflon ušel od svého objevení dlouhou cestu. Desítky let na něj uživatelé nedali dopustit, v posledních letech se však vede boj o to, jestli teflon je, nebo není zdravotně závadný. Látky zvané PFAS, které teflon obsahuje, jsou velkým zdravotním i ekologickým strašákem. Dřív nebo později se každý teflon poškrábe a ozývají se hlasy, že jednou poškozený teflon představuje vážné zdravotní riziko.
Jsou obavy z poškrábání na místě?
Proběhlo nezávislé testování poškrábaných teflonových pánví, za účelem aby zjistit, jak je to s jejich rizikem. Předmětem testu byly tři konkrétní pánve různých značek, které výzkumníci záměrně poškrábali tak, aby byl teflon zničený až na kov.
- Z výsledků vyplývá, že ani při silném poškození použitý olej z pánve neobsahoval měřitelné množství PFAS.
- Výzkumníci zároveň upozorňují na to, že i když pánve testem prošly, nelze jednoznačně říct, že všechny poškozené pánve jsou nezávadné.
- Záleží na mnoha faktorech od teploty pánve po typ zahřívání a další okolnosti. Na základě výsledků doporučují poškozené teflonové pánve raději nepoužívat.
Kuchyně začíná ovládat starý známý materiál
Od teflonu lidé stále více upouštějí a pořizují si pánve z materiálu, který by měl být téměř nezničitelný. Jde o litinu. Není divu, že v kuchyních opět dostává šanci, její přednosti jsou nesporné. Litina je vhodná pro všechny typy tepelných úprav – pomalé vaření, dušení, pečení i smažení. Na litinu přísahají i věhlasní světoví šéfkuchaři, kteří využívají litinové nádobí na plotně i v troubě.
Litina vs. teflon
Nádobí vyrobené z litiny je velmi odolné, skvěle snáší velmi vysoké teploty a teplo dokáže rozvádět rovnoměrně po celém povrchu. Teflon je odolný, nepřilnavý a při správném používání má dlouholetou životnost. Teflonové pánve jsou lehčí než litinové. Velkým rozdílem je i způsob rozehřátí pánve. Zatímco tuk či jídlo by měly přijít na litinovou pánev až potom, co se nahřeje, u teflonu je to přesně naopak. Teflonovou pánev nikdy nenahřívejte naprázdno, jinak se z povrchu mohou uvolňovat nebezpečné látky, zvlášť nad hranicí teploty 250 °C.
Čím si litinu zamilujete?
Nejvíce oceňovanou vlastností je její perfektní tepelná vodivost. Nejenže teplo rozvádí rovnoměrně, ale udrží výsledný pokrm i velmi dlouho teplý – můžete servírovat přímo z hrnce, aniž byste nutně museli zašpinit další servírovací nádobí. Litina má velmi snadnou údržbu, její umytí vám s pomocí teplé vody a saponátu zabere jen chvilku. Nehodí se však do myčky nádobí a mýt se musí až po úplném zchladnutí. Po umytí potřete pánev tenkou vrstvou oleje a utřete dosucha, čímž zajistíte dokonalou funkci nepřilnavého povrchu.
Litinové nádobí vyžaduje větší investici, která se vám však v průběhu let několikanásobně vrátí. Správnou péčí o litinu zajistíte její „nesmrtelnost“. Pro zachování nepřilnavého povrchu používejte stejně jako u teflonu speciální náčiní ze dřeva, teflonu nebo silikonu, které nádobí nepoškrábe.

























































