Řezníci to neradi říkají nahlas, ale podle této textury hned poznáte, že vám cpou staré maso

     
Petra Černá
3. 11. 2025 ▪ 00:00

Jste v oblasti výběru masa spíš vlastenec, nebo vám na původu masa nezáleží? Nakupujete u vyhlášeného řezníka, či raději nákup masa spojíte s pořízením dalších věcí v supermarketu? I když si na výběru dáváte záležet, možná vám uniká pár věcí, na které byste se měli zaměřit, než maso hodíte do košíku.

Jak poznat čerstvé maso
Jak poznat čerstvé maso
Foto: Shutterstock

Unáhleným rozhodnutím byste se mohli dostat do situace, kdy si domů přivezete maso, které má to nejlepší za sebou. Nemusí být nutně zkažené a zdraví škodlivé, ale o čerstvosti nemůže být řeč. Jak poznat, že jste si vybrali ten nejčerstvější kousek na pultu? Jde to vůbec?

Záleží na velikosti obchodu?

Odborníci se shodují na tom, že se dnes už dávno smazaly hranice mezi řeznictvím a supermarkety. Na obou místech můžete narazit na maso horší i lepší kvality. Jde tedy pouze o otázku vašich preferencí a nákupních zvyklostí. Nemusíte být vyučený řezník, abyste čerstvé od „staršího“ poznali. Nastíníme vám parametry, které přiblíží, s jakým masem máte co do činění.

Barva bývá ze všech nejkontrolovanější

Maso, které je čerstvé a neleží na pultu delší dobu, by mělo být vždy zdravě červené. Tím, jak maso stárne, jeho barva postupně bledne a o jasné červené si může nechat zdát. Je to právě barva, kterou zákazníci většinou řeší jako první. V tomto tedy českému spotřebiteli nelze nic vytknout – ovšem pouze v případě masa, které není vakuované. U balených masných produktů není barva úplně relevantní, neboť právě tu ztrácí maso při vstupu do vakua. Za červenou barvou stojí myoglobin, který dodává při kontaktu s kyslíkem masu červenou barvu.

Červená barva je rozhodující u nebaleného masa , ...

Spoléhejte na čich

Právě čich je spolehlivým ukazatelem čerstvosti masa. Jak jsme uvedli výše, barva masa není vždy úplně stoprocentním vodítkem. I maso, které nemá na první pohled výraznou červenou barvu, může být čerstvé, kvalitní a nezávadné. Jen třeba mělo tu smůlu, že bylo baleno pod vysokým tlakem a některé části mu nebyly vystaveny rovnoměrně. Pokud takové maso otevřete, jeho čerstvost vám zaručeně prozradí čich. Pokud maso správně voní, bez nakyslého zápachu, nemusíte mít obavy ho konzumovat.

Povrch a textura se vám musí líbit

Čerstvé maso je na povrchu suché a v místě řezu má lesklý povrch. V žádném případě nesmí být maso mazlavé, slizké, nebo jakkoliv olepené. To dobře poznáte u nebalených kusů. V případě vaukovaného masa se alespoň zaměřte na etiketu výrobce. Zkontrolujte datum trvanlivosti, původ, způsob konzervace a další informace prokazující nezávadnost masa.

Čerstvé maso by mělo mít na dotek pevnou, pružnou strukturu. Po lehkém stlačení by se měl jeho povrch okamžitě vrátit zpět. Pokud zůstane otisk prstu viditelný, je to první varování. že maso už začalo měknout. Dalším signálem je neobvyklý lesk. Čerstvé maso se mírně leskne, ale jakmile se objeví matný, šedý nebo dokonce duhový povlak, je to jasný znak, že leží na pultu příliš dlouho. U baleného masa je dobré zkontrolovat i dno obalu – pokud se v něm hromadí tekutina nebo pěna, čerstvosti už dávno odzvonilo.

Dáte přednost dovozu, nebo lokálním produktům?

To už záleží na vašem rozhodnutí. Myslete však na to, že jiné země mohou mít odlišné podmínky chovu a legislativní nároky na porážky zvířat a následné zpracování masa. Nelze stejně tak říct, že všechno maso českého původu je lepší než ostatní. Minimálně co se čerstvosti a rizik spojených s délkou převozu týká, české maso vede. A jestli byste ho někdy měli skutečně použít, je to grilování. České vepřové lépe splňuje požadavky českých zákazníků a jejich zvyklostí. V západní Evropě kladou větší důraz na maso libové, které však při grilování může být vysušené a tuhé.

Předem naložené maso může být problematické , ...

U grilování chvíli zůstaneme

Oblíbená kratochvíle drtivé většiny republiky ve formě grilování s sebou nutně nese otázku výběru toho nejlepšího masa. A právě tady i řezníci zvedají varovný prst, a i když to neříkají nahlas, právě maso na grilování se vám může pořádně vymstít. Chcete-li mít jistotu čerstvého masa, obloukem se vyhýbejte předem naloženým produktům se spoustou koření. Právě to může perfektně maskovat nedostatky, kterých byste si v nekořeněném stavu jistě všimli a maso nekoupili.

Pár rad na závěr

Až se příště vypravíte pro maso, neházejte do košíku bezhlavě vše, co najdete na pultu. Zkuste si s výběrem dát trochu na čas. Maso prozkoumat a zjistit, jestli je čerstvé, jak ho obchodníci prezentují. Existuje mnoho účinných praktik, jak zákazníkům servírovat „starší“, i když nezávadné maso za cenu čestvého.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Maso Potraviny čerstvost
Zdroj: ceskapotravina.net, ekucharka.cz, magazin.recepty.cz, toprecepty.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější